Slovenija
7211 ogledov

"Neizvolitev Mlinarjeve pomeni nezaupnico vladi"

volitve v evropski parlament 2019, Angelika Mlinar Saša Despot
Negotovo do zadnjega, proti Mlinarjevi vsa opozicija, glas ji odreka tudi poslanec DeSUS.. Glasovanje o Mlinarjevi bo ponoči.

Poslanci bodo pozno ponoči glasovali o imenovanju Angelike Mlinar na mesto ministrice za kohezijo.

Potrditev Angelike Mlinar, kandidatke SAB za kohezijsko ministrico, je precej negotova. Mlinarjeva na odborih za zadeve EU in za gospodarstvo ni dobila podpore, saj manjšinska vlada na odborih nima več večine.

Bratušek: Glasove mora zagotoviti Šarec

Premier Marjan Šarec ni odločil, da bi predlagal koga drugega, predsednica SAB Predsednica SAB Alenka Bratušek pa vztraja, da je zagotovitev glasov za izvolitev ministrske kandidatke Angelike Mlinar naloga premierja. Neizvolitev Mlinarjeve bi, po mnenju Bratuškove, pomenila nezaupnico vladi Marjana Šarca.
Šarec se je zjutraj sestal s koalicijskimi partnerji, sestanek naj bi bil precej kratek, Šarec naj bi partnerjem povedal, da se, dokler se ne odločijo, kako naprej, nimajo kaj pogovarjati.  "Gospod Šarec nam je dal do večera čas, da razmislimo kako naprej in ali bodo dali glasove za kandidatko naše vlade," je povedal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič. 

Odločali bodo manjkajoči in vzdržani

Za imenovanje Mlinarjeva v DZ potrebuje podporo navadne večine, kar pomeni, da glasov proti ne sme biti več kot glasov za. Zelo pomembno bo, kdo se bo vzdržal in kdo bo odsoten. 
Mlinarjevo bodo podprli koalicijski poslanci z izjemo poslanca Roberta Polnarja z DeSUS, ki meni, da "Avstrijka ne sodi v slovensko vlado". Bratuškova zato DeSUSu očita, da se ne drži koalicijske pogodbe, Golubovič pravi, da je to nesprejemljiv in slab argument , Lika Mesec pa, da je argument skregan z demokratičnimi standardi in politično kulturo. 

Kako bo glasoval SNS, še ni znano, Zmago Jelinčič je sprva napovedoval, da bodo v SNS glasovali priti Mlinarji, po današnjem sestanki s kandidatku pa napovedal, da bo njihovo glasovanje "zanimivo."  

SDS je napovedal, da bo glasoval proti, prav tako je ne bodo podprli v Levici, NSi in SNS. Če bo glasov za enako kot glasov proti, Mlinarjeva ne bo potrjena. 

Za poslance sporen postopek pridobitve državljanstva

Poslance moti predvsem postopek, po katerem je Mlinarjeva dobila državljanstvo, ki ji je omogočil, da postane kandidatka za ministrico. Mlinarjeva je koroška Slovenka, ki pa je doslej imela le avstrijsko državljanstvo, po hitrem postopku pa ji je vlada, ki je določila, da je njeno slovensko državljanstvo v interesu Slovenije, omogočila dvojno državljanstvo. Nekateri pod vprašaj postavljajo njeno Slovenstvo in se bojijo, da bo delala v interesu Avstrije. 

Angelika Mlinar Slovenija Vse v enem dnevu: Postala naša državljanka in kandidatka za ministrico

V SAB se bodo v primeru neizvolitve Mlinarjeve, o tem, ali ostajajo  ne bo več v koaliciji, temeljito pogovorili, je napovedala Bratuškova, ki na kritike glede na hitro pridobljenega državljanstva odgovarja, da se "Mlinarjeva celo življenje bori, da lahko govori slovensko. In potem ji nekdo upa v slovenskem DZ oporekati narodnost ter državljanstvo."

Mlinarjeva se je na spomladanskih evropskih volitvah na listi SAB že potegovala za poslanko v Evropskem parlamentu, vendar ni bila izvoljena. To je sicer že tretja kandidatka SAB za za ministra oziroma ministrico brez brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in evropsko kohezijsko politiko v tem mandatu. Pred tem sta svoje delo predčasno zaključila Marko Bandelli in Iztok Purič.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 32
  • malarin 04:44 20.december 2019.

    ČESTITAM ŠARCU IN MLINARJEVI ! ! ! TAKOJ ZDAJ PRIPRAVITE NOVEGA POLITIKA IZ AVSTRIJSKE KOROŠKE, ZATO, DA SLOVENIJA KONČNO ZAČNE TAM, KODER MORA ! ! !

  • malarin 04:42 20.december 2019.

    ČESTITAM ŠARCU IN MLINARJEVI ! ! ! TAKOJ ZDAJ PRIPRAVITE NOVEGA POLITIKA IZ AVSTRIJSKE KOROŠKE, ZATO, DA SLOVENIJA KONČNO ZAČNE TAM, KODER MORA ! ! !

  • malarin 04:40 20.december 2019.

    ČESTITAM ŠARCU IN MLINARJEVI ! ! ! TAKOJ ZDAJ PRIPRAVITE NOVEGA POLITIKA IZ AVSTRIJSKE KOROŠKE, ZATO, DA SLOVENIJA KONČNO ZAČNE TAM, KODER MORA ! ! !