Slovenija
45 ogledov

Nek: Poškodbe goriva zaradi vibracij

delavci nuklearna krško
1/2
Jerca Božič Kranjec
Direktor Neka pojasnil poškodbe v nuklearki. Vpliva na okolje ni bilo.

"Poškodovane gorivne palice so bile med obratovanjem podvržene vibracijam, ki so jih povzročili prečni tokovi hladilnega medija preko rež na stikih obodnih plošč reaktorja," je vzroke poškodb na gorivu, s katerimi so javnost seznanili pred dvema tednoma, danes pojasnil Stane Rožman, direktor Nuklearne elektrarne Krško (Nek).

Prečni tok se je, kot pravi, lahko pojavil ali zaradi povečanja reže med dolgoletnim obratovanjem ali zaradi manjših hidravličnih sprememb v reaktorju. Kot je dodal, so že stekli vsi ukrepi za ponovno polnjenje reaktorske sredice, do prihodnjega remonta pa bodo pripravili tudi dolgoročnejšo rešitev te težave.

Nevarnosti ni bilo

Rožman je poudaril, da med delovnimi operacijami v nobenem trenutku ni bilo nikakršnih vplivov na okolje ter da je kakršenkoli dvom v jedrsko varnost nepotreben. "Tehnične specifikacije, v katerih so zapisane obratovalne omejitve in ki veljajo za obratovanje jedrskih elektrarn, predvidevajo in dovoljujejo kontrolirano puščanje goriva, čeprav je to seveda nezaželeno," je še dejal Rožman. Takšno poškodbo goriva, kot se je zgodila v Nek, po Rožmanovih besedah poznajo tudi v mednarodni obratovalni praksi in sodi v kategorijo obratovalne anomalije. "Z vidika jedrske varnosti in vplivov na okolje nima nikakršne teže," je še zatrdil Rožman.

Komentarjev 2
  • ghz891 17:09 25.oktober 2013.

    Kakšno naj pa bo poročilo; splošno, zavajajoče, nenatačno?No torej če si poiščeš na googlu termin "obodna plošča jedrska elektrarna", najdeš pdf ki ima opis kaj to je in angleški prevod "baffle", iščeš še to dalje in dobiš priročno ...prikaži več slikico.http://tiny.cc/1qmi5wTorej vse informacije so na voljo na internetu tako da si danes lahko vsak zainteresiran laik brez večjih komplikacij "razvozla" kaj pomenijo določene stvari.Pa še alu foljo za na glavo ne pozabi!

  • revizorka 16:28 25.oktober 2013.

    Mislim,da je zadnji čas,da nabavimo tabletke joda in da pri vhodnih vratih pripravimo kovček... V tej državi nič ne štima in od kod iluzija,da pa je nuklearka ok? Pa še pojasnilo je sumljivo natančno in jasno nihče ne razume za kaj gre...