Slovenija
20 ogledov

Nek: Priklop prihodnji teden

(Foto: NEK) Žurnal24 main
Kljub napovedim o ponovnem zagonu krške nuklearke se to ni zgodilo. Zaradi določenih odstopanj je povratek elektrarne v obratovanje preložen na naslednji teden.

V Nuklearni elektrarni Krško so za zurnal24.si dejali, da je bilo po natančnem pregledu stanja opreme po samodejni zaustavitvi v sredo zaradi napake na daljnovodu ugotovljenih nekaj odstopanj na sistemih kot posledica tranzienta.

"Odstopanja so se pojavila na oljnem sistemu za tesnjenje električnega generatorja, na oljnem sistemu motorja reaktorske črpalke, na oljnem sistemu turbinskih ležajev in na sistemu za predgrevanje sekundarne napajalne vode," so zapisali v Nek in dodali, da je za odpravo ugotovljenih odstopanj potreben dodaten čas, "tako da je za zdaj povratek elektrarne v obratovanje preložen na naslednji teden".

Izpad nuklearke ni povzročil prekinitve napajanja odjema v elektroenergetskem sistemu Slovenije. Eles je takoj po izpadu vključil sistemsko rezervo Termoelektrarno Brestanica, že opoldne pa je oskrbo Slovenije z nadomestno energijo prevzel Gen-I in jo bo vzdrževal vse do ponovne priključitve Neka v omrežje.

Kot so danes sporočili iz družbe Gen-I, so s tem zmanjšali stroške izpada, saj vključena proizvodna enota brestaniške termoelektrarne pomeni bistveno višje stroške za megavatno uro električne energije, kot pa jih ustvarijo s trgovanjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.