Slovenija
348 ogledov

NEK2: Takšno je stališče Avstrije in Hrvaške

slovenija 21.11.13. Dolenjska, Krsko, Nuklearna elektrarna Krsko, zunanjost, fot Jerca Božič Kranjec
Medtem ko so na Dunaju zaskrbljeni zaradi energetskega dovoljenja za drugi blok, v Zagrebu mislijo drugače.

Ministrstvo za infrastrukturo je družbi Gen energija izdalo energetsko dovoljenje za drugi blok nuklearke v Krškem. Po besedah ministra Jerneja Vrtovca še ne gre za dokončno odločitev o tej investiciji, pač pa za prvi korak, da se postopki lahko začnejo. Na podlagi energetskega dovoljenja se bo nadaljevalo s preverjanjem okoljskih, prostorskih, tehničnih in ekonomskih parametrov, nadaljevali pa se bodo tudi pogovori s sosednjimi državami.

Avstrijska ministrica za okolje Leonore Gewessler je glede gradnje drugega bloka ponovno izrazila "velike pomisleke Avstrije". V torek se je ob robu neformalnega srečanja ministrov za okolje na Brfu pri Kranju o tem pogovarjala z Andrejem Vizjakom, poroča APA. Med drugim ga je pozvala, naj se potresna ogroženost lokacije ponovno preveri s strani mednarodnih strokovnjakov.

Avstrija označuje projekt za tvegan

Jedrska energija po avstrijskih stališčih na splošno "ni varna" in predstavlja "ogromna tveganja". Ta so še toliko večja, če jedrske elektrarne stojijo na potresno ogroženih območjih. Nuklearna elektrarna Krško stoji na takšnem območju in je tako "še posebej tvegan" jedrski objekt v bližini avstrijske meje, je pomisleke poudarila Gewessler.

Tako podaljšanje življenjske dobe obstoječega bloka nuklearke kot tudi načrtovani drugi blok po njenem mnenju predstavljata "tveganje za ljudi v Avstriji". Ministrica je dejala, da "prihodnost oskrbe z energijo pripada obnovljivim virom - in v Avstriji dokazujemo, da je to mogoče. Resnična zaščita podnebja nam bo namreč uspela le brez zastarelih visoko tveganih tehnologij."

Po besedah ministra Jerneja Vrtovca natančna lokacija za gradnjo drugega bloka še ni znana, prav tako ne, kakšna bi lahko bila cena in kdaj bi ta lahko začel obratovati.

Minister Vizjak je na torkovi novinarski konferenci po neformalnem srečanju okoljskih ministrov izdajo energetskega dovoljenja pozdravil, saj da brez tega vira energije ne vidi možnosti razogljičenja in doseganja ciljev, kot je zanesljivost oskrbe. Obenem se je treba zavedati, da je Slovenija v postopku opuščanja premoga, življenjska doba trenutnega bloka pa se izteka, je še dejal.

Hrvaška je pripravljena na sodelovanje

Kot pa so danes sporočili iz Zagreba, je Hrvaška pripravljena na pogovore s Slovenijo o financiranju gradnje drugega bloka kot tudi o nabavi elektrike iz njega. Hrvaški minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Tomislav Ćorić. Povedal je dejal, da se bodo lahko o vsem pogovarjali, ko bo sprejeta uradna odločitev o gradnji.

Hrvaška trenutno še ni uradno obveščena o slovenskih načrtih za postavitev novega bloka. "Ko bodo zadeve formalizirane, smo zainteresirani za financiranje izgradnje drugega bloka v skladu s svojimi možnostmi kot tudi za nabavo elektrike," je povedal Ćorić in dodal, da projekt zaenkrat ni tema uradnih pogovorov med Ljubljano in Zagrebom, osebno pa pogovorom ne nasprotuje. Povedal je, da je vprašanje slovenske politične odločitve, ali bo zainteresirana za sodelovanje pri financiranju izgradnje novega bloka. "Če jo bodo sprejeli, pričakujem, da bodo sodelovanje najprej ponudili svojim dolgoletnim hrvaškim partnerjem v Nuklearni elektrarni Krško," je dejal.

Hkrati je ocenil, da ne slovenski Gen-I niti hrvaško elektrogospodarstvo (HEP), ki sta partnerja v nuklearki v Krškem, nista zmožna sama financirati več milijard evrov vrednega novega bloka brez dodatnih finančnih aranžmajev, kot so posojila.

Ćorić je spomnil, da Hrvaška z elektriko iz krške nuklearke pokriva deset odstotkov svojih potreb po električni energiji, odvisno od hidroloških pogojev pa je od 30 do 45 odstotkov uvozi. Hrvaške potrebe po elektriko bodo še večje v prihodnjih letih, ker država počasi opušča rabo fosilnih goriv. Jedrske elektrarne predstavljajo stabilen vir elektrike, je še dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • bobubob 16:41 22.julij 2021.

    In verjamem, da bo tudi Slovenija ZA. Pa kdorkoli bo takrat vladal, v ozadju so namreč isti mački, ki vedno priletijo na noge..... Še dobro, da smo zapravili $$ pri TEŠ in sedaj lahko kot izgovor zaradi financ povabimo zraven ...prikaži več prijatelja, ki je še posebej prijatelj takrat, ko je njemu v korist.

  • bobubob 16:35 22.julij 2021.

    Hja, verjamem, da je prijateljska Hrvaška ZA, dokler bosta objekt in smetišče pri nas, elektrika pa pri njih. In da bodo plačali elektriko po prijateljski ceni. Šef NEK že ve, zaradi česa se mu stolček tako redko maje.....

  • Janez_53 15:56 21.julij 2021.

    SAMO STRAN OD HRVATOV PRI NEK2, ČE SE BO GRADIL!!! Smo imeli dovolj izkušenj z njihovo poštenostjo in kooperativnostjo. Še vsakikrat so nas nategnili, odlagališča za jedrske odpadke pa še vedno niso zgradili, čeprav je to bila njihova naloga!