Slovenija
5 ogledov

Nekaj manj kot polovica v istrske kampe

Infografika Žurnal24 main
Morje. Pri Slovencih je Jadran za poletni dopust še vedno na prvem mestu. Na Krk z enim rezervoarjem goriva, na Hvar s polno denarnico.

"Pri Slovencih je na prvem mestu še vedno Jadran, letos zlasti Poreč, Rabac, Krk, Biograd na Moru, območje Šibenika pa tudi otoka Hvar in Brač," nam je povedal Peter Majerle iz Kompasa. Pri tem dodaja, da je za počitnice z letalom izjemno priljubljena Grčija, ne samo pri Slovencih, temveč pri turistih z vsega sveta, tudi Angležih, Skandinavcih in Rusih.

Med otoki prvi Lošinj

Istra in Kvarner sta bolj priljubljena v predsezoni, v glavni sezoni pa nekoliko bolj srednja Dalmacija – od Zadra do Splita vključno z otoki, pa ugotavljajo pri Hrvaški turistični skupnosti (HTS). "Več kot 40 odstotkov slovenskih gostov bo v Istri, ker je tam največ kampov," pravi direktor Goran Blažić. Med otoki je najbolj priljubljen Lošinj, saj je tam od vseh gostov kar tretjina Slovencev, sledijo pa Krk, Cres in Pag.

Pri Kompasu pravijo še, da Hrvaška ni tipična izbira za počitnice v zadnjem hipu, saj hoteli pripravijo akcije že več kot en mesec vnaprej, tik pred odhodom pa cen ne znižujejo več. V zadnjem hipu je mogoče kakovosten dopust urediti v Sredozemlju, a kot pravijo, je dober hotel v Grčiji letos težko dobiti, saj so polni. "Zadnji hip za Sredozemlje pomeni rezervacijo od tri do sedem dni pred odhodom," še pojasnjuje Majerle.

Vstop v EU bo reklama

Dejstvo, da Hrvaška 1. julija vstopa v Evropsko unijo (EU), pri HTS vidijo kot priložnost. "Določene stvari se bodo pocenile, na primer mobilna telefonija; pričakujemo, da bo več tujcev postalo lastnikov nepremičnin na Hrvaškem, hkrati se bodo počutili varnejše – marketinški učinek v Evropi in svetu bo velik," je prepričan Blažić.

Na podlagi razdalj, cen cestnin, mostnin in trajektov smo izračunali okvirne stroške za štiri med Slovenci priljubljene počitniške lokacije na Hrvaškem. Medtem ko bo za pot na bližnji otok Krk treba odšteti le kakih 40 evrov, lahko pot na Hvar in nazaj vključno s trajektnim prevozom štiričlansko družino stane tudi do 300 evrov. Cene nastanitev pa so glede na lokacijo, oddaljenost od morja in urejenost zelo različne; nekatere objavljamo v grafiki zgoraj. (Za povečavo kliknite na fotografijo.)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.