Slovenija
24 ogledov

Nekatera gospodinjstva brez cestne povezave

Slovenijo so zajele padavine, ki bodo ponekod zelo verjetno prerasle v neurja in Žurnal24 main
Škoda po ponedeljkovem neurju bo znašala več sto tisoč evrov. Nekatere ceste še vedno neprevozne.

Včeraj je močno deževje zajelo občino Prevalje. V naselju Leše so meteorne vode zalile kletne prostore dvanajstih stanovanjskih hiš, hudourniki pa so sprožili več manjših in en večji plaz. Gasilci PGD Prevalje so iz kletnih prostorov črpali vodo, čistili odtočne kanale, preusmerjali vodotoke, čistili cestišča in čistili plazove, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Tajnik občine Prevalje Danilo Vute je dejal, da nastalo škodo še ocenjujejo, a naj bi znašala vsaj 300.000 evrov. V teku sta čiščenje objektov in nujna sanacija cest. 

Vute je povedal, da je na območju naselij Prisoje in Trg poplavil Flisov potok, ki je poškodoval del ceste in poplavil kletne prostore stanovanjskih hiš in blokov. Isti potok je na območju Stražišča in Na Fari poplavil tamkajšnjo cesto ter zalil nekaj dvroišč stanovanjskih hiš. 

V naslju Nicina je poplavilo stanovanjsko hišo, v naselju Spodnji kraj pa je meteorna voda zalila več kletnih prostorov stanovanjskih hiš. Težave je na Prevaljah povzročil hudourniški potok nad železniško postajo, ki je nanosil veliko količino materiala na lokalno cesto ter na dvorišča hiš. 

Težave s prevoznostjo cest

Posledice neurja odpravljajo tudi na območju občine Dobrova - Polhov Gradec, kjer naj bi bili gasilci na delu še vsaj do konca tedna, da bi vzpostavili prevoznost cest, pravi poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Franc Koprivec. V sanacijo cestnih povezav bodo vključili vse razpoložljive enote v občini, na območje bodo pripeljali večje delovne stroje. S Slovensko vojsko se dogovarjajo tudi o postavitvi pontonskega mostu, je povedal Koprivec. Po prvih ocenah župana Franca Setnikarja škoda znaša več 100.000 evrov.

Neurje je sprožilo okoli 50 plazov, uničenih je med 30 in 50 kilometrov cest, makadamskih praktično ni več. V neurju sta bila poškodovana tudi industrijska objekta ter 10 stanovanjskih hiš.Odneslo je štiri mostove, tako da je do ene družine onemogočen dostop. Z družino so sicer prišli v stik, a bodo verjetno potrebovali še nekaj dni, da bodo lahko prišli do njih. 

Po besedah poveljnika prostovoljnih gasilcev Polhov Gradec Damjana Plestenjaka so večino plazov sanirali. Plestenjak je povedal, da ni bilo treba evakuirati nobene družine, ter ob tem opozoril, da so tla namočena in da je še vedno možnost, da se kakšen plaz utrga ob ponovnem močnem dežju.

Deset gospodinjstev na škofjeloškem brez cestne povezave

Prve ocene škode v občini Škofja Loka bodo najverjetneje znane v četrtek, saj danes še poteka ogled terena. Vode, plazovi in nanosi so uničili približno dva kilometra cest, več kilometrov občinskih cest na območju Hrastnice in Bodoveljske grape je močno poškodovanih. 

Najhuje je bilo na cesti Škofja Loka - Petačev graben, predvsem pri odcepu za Pasjo vas in na relaciji od odcepa Logar do odcepa za Selo in proti Bodoveljski grapi. Okoli deset gospodinjstev na območju Svetega Ožbolta je ostalo brez cestne povezave. Izvajalci z gradbeno mehanizacijo danes nadaljujejo z zagotavljanjem dostopa tudi do bolj oddaljenih kmetij.

Poveljnik škofjeloške civilne zaščite Nikolaj Kržišnik je povedal, da so se do torka zvečer peš prebili do najbolj oddaljenih kmetij, do današnjega večera pa bodo vse kmetije oskrbljene in ceste do njih vsaj za silo prevozne. Ponekod je potrebno nasipanje materiala, kjer je cesto v celoti odneslo, pa bodo skušali narediti zasilno novo makadamsko cesto. Šele kasneje bo sledila celovita sanacija, ki bo dolgotrajnejša.

Po besedah škofjeloškega župan Mihe Ješeta, je škoda zlasti na cestah velika. Ker je občina večino rezerve letos že porabila za sanacijo posledic žleda, pa se bo sanacija z asfaltiranjem verjetno lahko zaključila šele prihodnje leto.

Predstavniki Agencije RS za okolje s svojimi izvajalci pregledujejo strugo potokov Hrastnica in Bodoljščica, kjer je odneslo škarpe, porušen pa je tudi eden od jezov. Začeli bodo izvajati nujna sanacijska dela, dolgoročna sanacija pa bo potekala kasneje v dogovoru z občino, ki bo skrbela za sanacijo občinskih cest.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.