Slovenija
147 ogledov

Nekatere kontracepcijske tabletke bo treba doplačevati

Nekatere ženske verjamejo, da peroralni kontraceptivi ščitijo pred okužbo z viru Žurnal24 main
Društvo Ženski lobi Slovenije poziva, naj hormonskih kontraceptivov ne uvrsti v terapevtske skupine zdravil, saj to pomeni uvedbo doplačil za hormonsko kontracepcijo. Na ZZZS pa zagotavljajo, da bodo zavarovanke na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja še vedno upravičene do njim ustreznega kontracepcijskega sredstva brez doplačila.

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) bo v četrtek obravnaval predlog sklepa o določitvi nove terapevtske skupine zdravil (TSZ) hormonskih kontraceptivov. Predlog, ki je usklajen z ginekološko stroko, naj bi v veljavo stopil konec novembra.

ZZZS: Nekateri kontaceptivi so bistveno dražji od drugih

Kot pojasnjujejo na ZZZS so razlogi za uvedbo nove TSZ ekonomsko neupravičene razlike v cenah med posameznimi kontraceptivi. Ocenjujeo, da so izdratki za ta zdravila za 37,5 odstotka previsoki. "Na podlagi dosedanjih izkušenj z uvajanjem te terapevtske skupine zdravil upravičeno pričakujemo od proizvajalcev zdravil, katerih cene so danes ekonomsko neupravičene, da bodo cene svojih zdravil do konca novembra znižali, tako da tudi zanje ne bodo potrebna doplačila, saj v nasprotnem tvegajo, da se bo njihov tržni delež v Sloveniji zmanjšal," sporočajo z zavoda. 

Peticija proti plačljivi kontracepciji

Društvo Ženski lobi Slovenije pa je upravni odbor ZZZS-ja javno pozvalo, naj predloga ne sprejme, saj bi to, kot svarijo, imelo škodljive posledice za javno zdravje. V Društvu so se, kot so sporočili, tudi zaradi velikega zanimanja javnosti na njihov poziv, odločili za posebno peticijo Recimo NE plačljivi kontracepciji, pod katero podpise zbirajo do četrtkove seje upravnega odbora zavoda.

Proizvajalci naj znižajo cene!

Uvedba TSZ hormonskik kontracepivov naj bi torej proizvajalce kontracepcijskih tabletk prisila, da bodo zaradi večje konkurence znižali cene primerljivih zdravil. "Tako bomo lahko zavarovankam kljub pomanjkanju finančnih sredstev v zdravstveni blagajni še naprej zagotavljali visoko raven dostopnosti do kontraceptivov," pravijo na ZZS.

Zavarovanke bodo na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja še vedno upravičene do njim ustreznega kontracepcijskega sredstva brez doplačila, poudrajajo predstavniki zdravstvene blagajne.

"Dostop do kontacepcije bo otežen"

Društvo Ženski lobi pa opozarja, da tak sklep pomeni kršenje ustavne svoboščine o svobodnem odločanju o rojstvu otrok in zakona o zdravstvenem zavarovanju in zdravstvenem varstvu, saj ustava in zakon jamčita univerzalno dostopnost in brezplačnost kontracepcije vsem ženskam v Sloveniji.

Po njihovih navedbah odločitev nima strokovne podlage in bo škodila javnemu zdravju v Sloveniji, saj bo otežila dostop do najprimernejše kontracepcije najbolj ranljivim skupinam žensk, mladostnicam, mladim ženskam in ženskam v težavnih ekonomskih razmerah.

Ob tem ugotavljajo, da je prihranek, ki ga na zavodu navajajo kot edini motiv za ta sklep, smešno majhen. Strošek za kontraceptive bi se z zdajšnjih 1,9 odstotka vseh javnih stroškov za zdravila, plačana iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, znižal na 1,2 odstotka. Po predvidevanjih zavoda bi se prihranilo 1,9 milijona evrov.

"Na pravicah žensk se ne sme varčevati!"

"Zaskrbljeni smo nad postopki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in predlogu sklepa o določitvi terapevtskih skupin zdravil hormonskih kontraceptivov, ki ga bo 15. septembra obravnaval upravni odbor ZZZS zaradi prihranka v višini 1,96 milijona evrov. ZZZS ne more in ne sme varčevati na pravicah žensk in zato izrekamo odločen ne predlogu," so v sporočilu za javnost zapisali v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije.

Po statističnih podatkih slovenske ženske uporabljajo prav vse oblike kontracepcije, kar po njihovem mnenju kaže na to, da je sedanji sistem dostopnosti dober in učinkovit. Na to opozarjajo tudi nacionalne raziskave. Raziskava med srednješolci leta 2004 je pokazala, da je 23 odstotkov dijakov prvih letnikov in 53 odstotkov tretjih letnikov že imelo spolne odnose. Skoraj enak delež spolno aktivnih v starosti 15 let je pokazala tudi raziskava Spolno vedenje slovenskih srednješolcev v letu 2004, so navedli v Zbornici - Zvezi.

Povečana uporaba kontracepcije se odraža v padcu najstniških nosečnosti v Sloveniji, ki tako beleži enega izmed najnižjih deležev teh nosečnosti v evropskem prostoru. Tudi pri zniževanju splavnosti smo med najuspešnejšimi v Evropi. V zadnjih 20 letih se je uporaba hormonske kontracepcije v Sloveniji občutno povečala, in je tako postala najbolj pogosto uporabljena metoda. Večina uporabnic je stara od 20. do 24. leta (33 odstotkov), skoraj 20 odstotkov pa starih od 25 do 39 let, so navedli v izjavi za javnost.

ZZZS: Potrebni so novi viri financiranja

Medtem v ZZZS opozarjajo na višanj stroškov za zdravila. V letošnjem letu je namreč prišlo do večjega razkoraka med načrtovanimi in realiziranimi izdatki za zdravila - tako so bili izdatki ZZZS za zdravila v obdobju januar - avgust 2016 za 16,3 milijonov evrov višji v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta. Izdatki so najbolj porasli pri novih učinkovitejših, a bistveno dražjih zdravilih za zdravljenje hepatitisa C, sledijo izdatki za nova zdravila: za multiplo sklerozo, za rak, za psoriazo, za Gaucherjevo bolezen, za HIV..."Če je ZZZS doslej dobro sledil razvoju novih zdravil, bo to v prihodnje vse težje. Razmišljati je potrebno o uvedbi novih virov financiranja ter o nadaljnih ukrepih za bolj učinkovito obvladovanje izdatkov za zdravila. Brez tega ni realno pričakovati, da bo možno ohranjati sedanjo, zelo visoko raven zagotavljanja zdravil iz javnih sredstev."
 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 18:44 14.september 2016.

    Bi rekel, da ima tukaj vmes prste tudi kriminalna združba RKC!

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 18:44 14.september 2016.

    Bi rekel, da ima tukaj vmes prste tudi kriminalna združba RKC!

  • Dixon 10:54 14.september 2016.

    Država bi se spet rada okoristila...