Slovenija
36 ogledov

Nekatere prijave zlonamerne

živalska policija Facebook
Mučenja živali lahko zdaj prijavite tudi Živalski policiji.

Društvo Živalska policija sprejema prijave o slabem, nezadovoljivem ali nevestnem ravnanju z živalmi – tako z domačimi ljubljenčki kot vzrejnimi in prostoživečimi živalmi.

Društvo deluje že približno tri mesece. V tem času je prejelo 50 prijav o domnevnem mučenju oziroma neprimernem ravnanju z živalmi. "Iz dosedanje analize prijav lahko vidimo, da je približno 70 odstotkov prijav upravičenih. Ostale so ali posledica nezadovoljivega poznavanja razmer ali pa zlonamerne, škodoželjne ali maščevalne narave do lastnikov živali,“ razlaga Aldo -  Goran Ninovski, tiskovni predstavnik Živalske policije, ki je del Združenja varnih hiš Nova Slovenije.

Kot pravijo, se odzovejo na vse prijave. "Živalska policija kot taka nima direktne pristojnosti kaznovanja, sankcioniranja oziroma pooblastil inšpekcijske službe o izdaji sklepa o odvzemu živali. Te službe in uradne institucije so preobremenjene s tovrstnimi prijavami, zato se pogosto odzovejo prepozno,“ razlagajo in dodajajo, da je prednost Živalske policije ta, da je njihovo delovanje usmerjeno na le eno problematiko. So neke vrste povezovalni člen med ustanovami in prijavitelji. Ker namesto ustanov preverjajo klice, jim olajšajo delo, saj jim posredujejo le tiste prijave, za katere menijo, da so upravičene.

"Iz lastne prakse smo dostikrat videli, da številna društva za zaščito in proti mučenju živali niso preverjala prijav, ampak so prevzele vlogo povezovanja prijave na uradne institucije. Nemalokrat so prijaviteljem brez svojega posredovanja svetovali, naj se obrnejo neposredno na institucije, kar pa je že tako zakonska obveznost vsakega državljana in zato ne bi potreboval posredovanja društva. Ker se je tako odgovornost pogosto prelagala oziroma so se ji številni izmikali, želimo z Živalsko policijo uvesti konstanten in tesen povezovalni člen med prijavitelji, kršitelji in odgovornimi institucijami.“

Prednost imajo težji primeri

Trenutno pri tem projektu delujejo štirje ljudje, od tega je eden redno zaposlen. Občasno jim pri delu pomagajo zunanji strokovnjaki. "Odziv je takojšen, seveda pa so aktivnosti v zvezi s prijavo odvisne od ocene težavnosti primera in naše mobilnosti. Zagotovo se daje prednost težjim in kompleksnejšim primerom. Seveda so lahko ocene prijavitelja zaradi njegove osebne vpletenosti in čustvenosti drugačne od našega 'policista', od katerega se včasih pričakuje takojšnja rešitev.“

Ker bolečine, tako telesne kot duševne, vse živali čutijo enako, bi le s težavo lahko izpostavili en primer in ga označili za najhujšega. "Lahko izpostavimo primer kmetije, kjer so živali, govedo in drobnica, živeli v dobesedno metrski nakladi svojih iztrebkov. Ali pa primer psa, ki je bil zaklenjen v pesjaku, katerega ključ je lastnik izgubil pred približno letom in pol. Hranil ga je skozi mrežo. Pes v vsem tem času ni bil izpuščen, da ne omenjamo nehigienskih razmer v njegovem bivalnem pesjaku."

Komentarjev 3
  • Stolp 13:13 04.oktober 2013.

    "Iz lastne prakse smo dostikrat videli, da številna društva za zaščito in proti mučenju živali niso preverjala prijav, ampak so prevzele vlogo povezovanja prijave na uradne institucije."Ma kaki! Niti to ne! Enkrat sem jaz na eno tako samozvano ...prikaži več 'društvo za zaščito živali' prijavil enega psa, ki je bil na ful kratki špagi in ves zanemarjen. In una baba mi nazaj odogovori: 'Predlagamo, da to čimprej prijavite na policijao!"In zakaj jih potem imamo? A zato jih plačujemo iz proračuna, da tam sedijo in se praskajo!

  • Sonja53 13:03 04.oktober 2013.

    SUPER! PRIJAVITI VSAKEGA, KI S SVOJO MALOMARNOSTJO MUČI ŽIVALI, KI NISO SPOSOBNE SAME TEGA POVEDATI. ŠE BOLJ PA PRAVE MUČITELJE, KI UŽIVANJU V MUČENJU ŽIVALI! LE PAZITE SE "ČLOVEŠKE ZVERINE"!!!!

  • Metka Pezdirec 12:52 04.oktober 2013.

    ODLIČNA novica! Upam, da vsak, ki opazi neprimerno ravnanje,tudi OBVESTI njih!!!! BRAVO