Slovenija
647 ogledov

Nekatere šole zaprte že danes, drugje otrok le za vzorec

ljubljana01.06.09, ekonomska sola ljubljana, ucenci, dijaki, foto: nik rovan Nik Rovan
Nekatere šole pri nas so svoja vrata zaprle že danes. Drugod so se odločili, da svoje dejavnosti končajo predčasno. Zaradi zmanjšanega števila učencev in dijakov so prilagodili tudi pouk in druge aktivnosti. Upad števila otrok je danes zaznati tudi v vrtcih.

Kljub temu, da bodo vzgojno izobraževalne ustanove svoja vrata uradno zaprle šele v ponedeljek, so se ponekod odločili, da to storijo že danes. Razlog za to je pričakovani upad prisotnih otrok, zaradi epidemije koronavirusa. V OŠ Zgornja Kungota so nam povedali, da je bilo prisotnih le 20 do 30 odstotkov otrok, drugje pa, da jih manjka vsaj pol.

Sporočila o današnjem zaprtju šol so starši učencev prejemali še pozno sinoči. Nemalo staršev je zato moralo zadnji hip urejati varstvo otrok, prehrano in druge aktivnosti.

Aktivnosti prilagojene prisotnim

V tistih šolah, ki so danes še bile odprte so se odločili za skrajšani delovni čas. Izvajanje pouka in drugih dejavnosti je prilagojeno številu prisotnih otrok. Večinoma pa so učence napotili domov po glavnem odmoru ali po kosilu. Spet drugje so prve ure namenili zgolj napovedanemu preverjanju znanja v pisni obliki, drugih aktivnosti pa niso izvajali in dan končali.

Veliko staršev se je odločilo, da otroci ostanejo doma. Zato je v vrtcih in še posebej v šolah, danes, precej manj otrok, kot običajno. Vrtci bodo do ponedeljka sicer izvajali dejavnosti nespremenjeno. Izvajanje preventih zdravstvenih ukrepov pa velja povsod.

Precej "ohlapna" navodila s strani države

V mnogih šolah, ki smo jih poklicali so se pritožili, da s strani države za danes niso dobili posebnih navodil. Tako so se za ukrepe odločali sami. Povsod pa bodo obvestila, učno snov in navodila tudi v bodoče objavljali na svojih spletnih straneh in večinoma v pisni obliki.

Tisti učitelji, ki bodo učno snov pripravljali in objavljali v času zaprtja šol, bodo za to sicer plačani manj, kot običajno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.