Slovenija
8 ogledov

Nekateri bi tudi med molkom agitirali

Volilna skrinjica Zeljko Stevanc
Do 19.00 je dežurna služba ministrstva za notranje zadeve prejela 84 klicev o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Inšpektorat bo na podlagi prijav v 15 primerih sprožil postopek o prekršku, za ostale pa še ugotavlja, ali gre za kršitev. Večina prijavljenih kršitev se nanaša na razdeljevanje letakov in pošiljanje SMS-sporočil, agitacijo in elektronska sporočila.

Ob polnoči se je začel volilni molk pred nedeljskimi lokalnimi volitvami. Vse do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri je prepovedano vsakršno nagovarjanje volivk in volivcev, za kršitelje pa zakon predvideva globe.

V času, ko velja volilni molk, so prepovedane vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev pri glasovanju na volitvah.

Tako je prepovedana vsakršna propaganda v medijih in elektronskih publikacijah, propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, objavljanje videospotov oziroma oglasov političnih strank ter druge vrste pozivanja volivk in volivcev, koga naj volijo.

Za prijave dve številki

Prijave domnevnih kršitev volilnega molka bo sprejemala dežurna služba notranjega ministrstva. Danes med polnočjo in 7. uro zjutraj ter od 19. ure do polnoči jih bodo sprejemali na telefonski števili Operativno-komunikacijskega centra Generalne policijske uprave 080 12 00, enako velja tudi za nedeljo med polnočjo in 7. uro zjutraj. V soboto in nedeljo čez dan, med 7. in 19. uro, pa jih bo mogoče sporočati dežurni službi inšpektorata za notranje zadeve na številko 080 21 13.

Za kršitelje so predvidene globe, ki za posameznike znašajo od 150 do 400 evrov, za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje od 150 do 600 evrov ter za organizatorja volilne kampanje od 700 do 3000 evrov.