Slovenija
1859 ogledov

Nekateri dijaki bojkotirali pouk, drugi v šolo nočejo

Dijaki v srednji šoli
Protest dijakov v znamenju razdeljenosti, dobra polovica bi šla v šole, drugi hočejo nadaljevati izobraževanje od doma,

Protestu v katerem zahtevajo vrnitev v šolske klopi, naj bi se danes pridružilo 70 tisoč dijakov, ki se niso udeležili predavanj preko Zooma ali drugih spletnih orodij. Združenje ravnateljev in ravnateljic je dijakom zagotovilo, da zaradi protesta ne bodo dobili neupravičenih ur. Tisti, ki pouka niso hoteli hoteli bojkotirati, so imeli zagotovljeno izobraževanje preko spleta. 

Ministrstvo jih je tik pred zdajci odpravilo

Dijaki, združeni v iniciativo Zahtevamo šolo, zahtevajo predvsem vzpostavitev dialoga s pristojnimi in po več kot treh mesecih vrnitev v šolo po modelu C. Sestanek s predstavniki iniciative Zahtevamo šolo, ki je bil načrtovan 4. februarja, so predstavniki ministrstva za izobraževanje tik pred zdajci odpovedali in premaknili na 9. februar, datum, ki je bil že več tednov napovedan kot dan protesta v obliki odklopa s spleta,

"To smo razumeli kot namerno provokacijo"

 "Mi smo to razumeli kot namerno provokacijo. Že v pismu smo napovedali, da se bo 9. februarja, če se dialoga ne bo vzpostavilo, izvajal bojkot. Skrajno neprimerno se nam zdi, da so se odločili datum zamakniti ravno na ta dan," je na novinarski konferenci pred dnevi povedal Lars Podkrajšek, eden od pobudnikov iniciative, sicer dijak drugega letnika Gimnazije Bežigrad. "Doma smo že dolgo časa, tako ne gre več naprej. Treba je z nami stopiti v dialog," je za TV Slovenija dejala dijakinja Aiko Zakrajšek.

Dijaki iz rizičnih skupin, naj se šolajo od doma

Dijaki, ki so doma od 17. oktobra, se zavzemajo za čimprejšnje vračanje v šole. Predlagajo, da se v sodelovanju s strokovnjaki ustvari alternativa trenutnemu vračanju po fazah. Če v prihodnjem mesecu vračanje v šole zaradi slabe epidemiološke slike še ne bo mogoče, pristajajo na pouka na daljavo, apelirajo pa na prekinitev ocenjevanja na daljavo in možnost predhodnega vračanja dijakov poklicnih in umetniških gimnazij.

Predlagajo tudi izobraževanje po modelu C, ki bi vključeval ponovno uvedbo ocenjevanja v živo. Tisti, pri katerih bi lahko bil potek bolezni slabši ali prihajajo iz družin, v katerih živijo člani rizičnih skupin, bi se šolali od doma in na tak način ostali na varnem, ostali pa bi se postopoma vračali v šole. V primeru, da zahteve dijakov ne bodo upoštevane, se bodo stavke stopnjevale vsak teden, opozarjajo v gibanju. 

Podpora staršev in učiteljev

Srednješolski pobudi so se pridružili tudi predstavniki staršev učencev mariborskih in okoliških osnovnih šol in danes pozvali k desetminutni prekinitvi pouka na daljavo. S tem so opozorili na nujno zagotovitev ustreznejšega izvajanja šolanja za vse učence. Pobudo so podprli tudi ravnatelji in učitelji teh šol. Protest dijakov pa podpirajo tudi v so podprli tudi v učiteljskem sindikatu (SVIZ), saj je ta razumljiva posledica razmer, so zapisali. 

Dijaška organizacija: 45 odstotkov dijakov si ne želi vračanja

Medtem je predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin za STA opozorila, da so mnenja glede vračanja v šole in današnjega protesta med dijaki zelo deljena. "Malo več kot polovica vseh dijakov se želi vrniti v šole, medtem ko si 45 odstotkov dijakov ne želi vračanja," je pojasnila. Prav tako so dijaki razdeljeni glede današnjega bojkota. Tako se nekateri, ki se sicer strinjajo z vračanjem v šole, mogoče ne strinjajo s protestom, predvsem zaradi njegove izvedbe.

Delovni sestanek na ministrstvu

Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so medtem sporočili, da se bo ministrica Simona Kustec popoldne preko spleta sestala s predstavniki Dijaške organizacije Slovenije, predstavniki Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije in Društva ravnateljev srednjih šol, višjih šol in dijaških domov Slovenije, pridružila pa se jim bo tudi predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Gre za delovni sestanek.

 

Komentarjev 4
  • MK 17:14 09.februar 2021.

    Super, naj ostanejo doma in se ne šolajo. Srednja šola ni obvezna. Tudi smetarje rabimo. Saj ne bomo uvažali čefurjev. Pometanje cest je pošten poklic

  • MK 17:13 09.februar 2021.

    Meni je zanimivo, da je zgolj "45% dijakov proti tem protestom" a javni mediji servirajo, kot da so vsi dijaki enotni. Šele danes so prvi članki na to temo, da niso vsi dijaki enotni in da kdo razmišlja drugače. Seveda ...prikaži več novinarjem se ne da preverit dejstev in kar nabijajo na vlado.

  • la 16:34 09.februar 2021.

    v šolo ne gredo zaradi straha,prisilnega tistiranja in najhujše od vsega cepljenja,doma bodite ko bodo odpri šole brez enega ukrepa pa nadaljujte