Slovenija
32 ogledov

"Nekateri ljudje so lačni"

“Število denarnih socialnih pomoči je v zadnjih dveh letih naraslo za 40 odstotk Žurnal24 main
CSD. Nova Gorica bi zaradi prikritega brezdomstva potrebovala javno kuhinjo.
Število narašča
Socialne pomoči. Novogoriški CSD je lani izdal 2.350 odločb o redni denarni pomoči. Razlogi so nizke plače in pokojnine ter zlasti večja brezposelnost. Po oceni Drnovščkove pa so dejansko najbolj ogroženi ljudje, ki so tik na meji za pridobitev denarne socialne pomoči.

“V zadnjem času se srečujemo s tako imenovanim prikritim brezdomstvom. Številke je težko oceniti, vendar naraščajo. Ljudje težko zmorejo plačila vseh obveznosti, zato vztrajajo v stiski, tudi nasilju v družini, saj si ne morejo privoščiti, da bi se recimo ločili, ker nimajo kam,” opaža Ivanka Drnovšček, direktorica novogoriškega centra za socialno delo (CSD). Strokovni sodelavec Matej Vončina dodaja, da se srečujejo tudi z lakoto. “Pretrese me, ko mi starejši nakažejo, da so lačni. V Novi Gorici bo treba prej ali slej začeti delati na projektu javne kuhinje.”

840 enkratnih denarnih pomoči je lani izplačal CSD Nova Gorica.

Večerja za brezdomce
CSD v sodelovanju z novogoriško in mirensko-kostanjeviško občino ter prostovoljci Vincencijeve zveze dobrote od prejšnjega tedna brezdomcem ponuja brezplačne tople večerje, ki jih delijo pri Trgovski hiši. Vsak večer pride od osem do deset brezdomcev, trenutno pa jih v Novi Gorici živi 17. Kot pravi Vončina, se z mestno občino dogovarjajo glede ureditve zavetišča, sicer pa imajo brezdomci urejen status, stalno bivališče, tako da lahko prejemajo denarno socialno pomoč in so zdravstveno zavarovani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.