Slovenija
15 ogledov

Nekateri odhajajo sami

(Foto: Mojca Marot) Žurnal24 main
Vegrad. Delavci sami dajejo izredne odpovedi, kar so nam potrdili tudi na inšpektoratu. Sindikat molči.
Prazne zaloge pomoči

Odvetnica pisala prošnjo. Na Rdečem križu (RK) Velenje pojasnjujejo, da se je nanje v imenu delavcev Vegrada obrnila odvetnica, ki se trudi izterjati njihove zapadle plače. "Pomagamo jim s prehrambnimi paketi, saj denarja, ki ga najbolj potrebujejo, tudi mi nimamo, ker ne dobimo donacij," pove sekretarka RK Darja Lipnikar in dodaja, da bodo danes razdelili še zadnje pakete ter izpraznili zaloge do julija, ko naj bi prispeli novi.

"V petek so nam nakazali 60 evrov plače za april; kako živimo, ne briga nikogar," nam pove eden od zaposlenih v Vegradu, ki se ne želi izpostavljati, saj se tako kot drugi boji posledic. Kot smo izvedeli, pa se jih vse več obrača na inšpektorje za delo, pri katerih preverjajo pogoje za izredno odpoved delovnega razmerja po 112. členu zakona o delovnih razmerjih, s čimer se imajo pravico prijaviti tudi na zavodu za zaposlovanje. "Kdor ima možnost, pa tako ali tako gre sam, in takšnih je kar nekaj," trdi naš vir.

V Vegradu molčijo
"Čakamo, kaj bo prinesla skupščina. Še vedno velja, da bomo napovedali stavko, če se razmere ne bodo uredile," na naše vprašanje, kako so do zdaj pomagali delavcem in ali drži, da še čakajo na aprilske plače, odgovarja sekretar sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Oskar Komac, ki nam ga je edinega uspelo doklicati, medtem ko se Samo Mastnak, podjetniški sindikalist v Vegradu, na naše klice ne odziva. Vprašanja smo že pred enim tednom naslovili tudi na upravo Vegrada, od koder prav tako nismo dobili odgovora.

Poklicali smo na velenjski zavod za zaposlovanje, saj nas je zanimalo, kako se kriza v gradbeništvu odraža pri njih in ali imajo podatke o tem, koliko delavcev Vegrada je letos podalo izredne odpovedi ter se prijavilo na zavodu. "Konkretnih imen podjetij ne smemo razkrivati, ne zanikamo pa, da se obračajo na nas delavci iz tistih podjetij, kjer plač ne prejemajo redno. Mi jih v tem primeru napotimo na inšpektorat za delo," pojasnjuje direktor zavoda Robert Rajšter.

Inšpektorji ukrepajo

5 inšpekcijskih pregledov s področja delovnih razmerij ter devet s področja varnosti in zdravja pri delu je inšpektorat za delo letos opravil v Vegradu.

Zgovornejši je glavni inšpektor RS za delo Borut Brezovar, ki za Žurnal24 potrjuje, da se je letos nanje obrnilo več delavcev Vegrada z vprašanji s področja delovnopravne ureditve.

"Največ se jih nanaša na neizplačilo plač in regresa. Letos smo prejeli tudi več kot 30 obvestil delavcev pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, vendar vsi odpovedi niso podali," pojasnjuje in dodaja, da so inšpektorji v zadnjih dveh letih v Vegradu opravili več inšpekcijskih pregledov ter zoper odgovorne tudi ukrepali.

"Zadnji inšpekcijski pregled je bil uveden 21. maja; spet so bile ugotovljene nepravilnosti v zvezi z izplačili plač za marec in april, zoper delodajalca in odgovorno osebo pa uveden prekrškovni postopek, ki še ni končan," pojasnjuje Brezovar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.