Slovenija
23 ogledov

Nekateri s smetenjem služijo

Včeraj sta prostovoljce k popisu divjih odlagališč pozvala tudi Janez Matos in D Žurnal24 main
Odlagališča. V Avstriji zaplenijo avto, pri nas nelegalno odlaganje le prekršek.

 

Iščejo prostovoljce
Prijave. Prvi popis divjih odlagališč bodo Ekologi brez meja organizirali marca. Za popisovalce bodo februarja izobraževanja. Prijavite se na popis@ocistimo.si, odlagališče prijavite na www.ocistimo.si.

Ukrepi. Če v Avstriji vidijo, da je nekdo nelegalno odvrgel odpadke, mu zaplenijo vozilo, iz katerega jih je odvrgel. Tako nam je primer dobre prakse boja proti divjim odlagališčem pojasnil Janez Matos, vodja akcije Popis divjih odlagališč 2011.

Poleg tega so v Avstriji tako visoke kazni, da se nelegalno odvreči odpadke ne izplača nikomur,” je pojasnil. V Sloveniji pa po njegovih besedah nekateri s tem služijo. “Nekdo, ki vam obnavlja kopalnico, vam bo zaračunal odvoz odpadkov, sam pa jih bo odvrgel v gozd,” je dejal in dodal, da to počnejo skoraj vsi, sicer niso konkurenčni.

10 milijonov evrov bodo popisovalci odlagališč prihranili občinam in državi, ker bodo namesto njih popisovali črna odlagališča.

Moralo bi biti kaznivo
V Sloveniji je potrebna strožja kaznovalna politika. Nelegalno odlaganje smeti ne bi smelo biti zgolj prekršek, ampak tudi kaznivo dejanje,” je prepričan tudi Dušan Plut s filozofske fakultete. Opozoril je, da kar 45 odstotkov vseh nelegalnih odlagališč vsebuje nevarne snovi, ki predstavljajo veliko grožnjo za vodno oskrbo. Samo na Ljubljanskem polju, kjer je vodno črpališče za 300 tisoč ljudi, je po njegovih podatkih okoli 1.500 divjih odlagališč.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.