Slovenija
196 ogledov

Nekateri že letos h kliničnemu farmacevtu

Razno 16.09.13, zdravila, lekarna, zdravje, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Z uvedbo farmacevtskega svetovanja v zdravstvenih domovih in domovih starejših občanov do manj zaužitih zdravil in prihranka. Klinične farmacevte bodo uvajali postopoma.

V letošnjem letu je predvidena sistemska uvedba in postopno širjenje izvajanja farmacevtskega svetovanja v zdravstvenih domovih in v domovih starejših občanov. Kdaj točno naj bi to sistemsko uvedli, še ni jasno. "V letošnjem letu je predvidena sistemska uvedba in postopno širjenje po vsej Sloveniji, saj se je osem partnerjev v zdravstvu o uvedbi te novosti vsebinsko dogovorilo že v začetku meseca decembra 2015, vendar pa predstavlja pravno podlago za financiranje takšne sistemske novosti Splošni dogovor za pogodbeno leto 2016, o katerem mora zaradi drugih novosti odločiti Vlada Rs na predlog Ministrstva za zdravje," so pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Ker pa se z dogovorom usklajuje tudi zadeve, kjer dogovora niso dosegli, pričakujejo, da bo vlada relativno pozno sprejela splošni dogovor. 

Postopno uvajanje

Letos bodo specialisti klinični farmacevti z delom začeli v območnih enotah Murska Sobota, Ljubljana in Maribor. Po območnih enotah je sicer predvideno "delovanje 17,57 tima za izvajanje programa farmacevtskega svetovanja, ki jih pridobijo zdravstveni domovi po posredovanju dokazila, da so sklenili pogodbo o delu kliničnega farmacevta prek bolnišnice ali javne lekarne ali z redno zaposlitvijo kliničnega farmacevta," so napovedali na ZZZS. 

In kako bodo zadeve tekle v praksi? "Izvajalci organizirajo ambulanto farmacevtskega svetovalca za izvajanje farmakoterapijskih pregledov najmanj enkrat tedensko (oziroma enkrat na dva tedna, kadar zaposluje 0,5 farmacevtskega svetovalca) v okviru delovnih tednov in z upoštevanjem delovnega časa," so pojasnili. "Plačilo tima se izvede po posebni lestvici glede na število opravljenih prvih oz. ponovnih farmakoterapijskih pregledov (najmanj 144 primerov do 240 primerov letno na enega farmacevtskega svetovalca, ki je zaposlen enkrat tedensko). Preračunano na polni delovni čas (iz ur) bo treba zagotoviti dodatnih 3,5 delavca iz ur, dejanske zaposlitve fizičnih oseb pa bodo izvedli zdravstveni domovi."    

Za prokurista Vzajemne in direktorja javnega zavoda ne veljajo določbe zakona o  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Do svetovanja brez napotnice

Za obisk farmacevtskega svetovalca pacienti ne bodo potrebovali napotnice. K svetovalcu jih bo napotil osebni zdravnik. "Osebni zdravnik pacienta bo napotil pacienta k tistemu, s katerim ima organizirane skupne sestanke kakovostnega predpisovanja zdravil. Zdravstveni dom bo namreč organiziral sestanke kakovostnega predpisovanja zdravil, ki jih sestavlja od šest do petnajst zdravnikov in en farmacevtski svetovalec," postopek pojasnjujejo na ZZZS.

Klinični faramcevt pregleda predpisana zdravila in njihove odmerke ter čas jemanja zdravil. Pri tem je pozornost namenjena učinkovitosti zdravil, medsebojni nedzružljivosti ali slabi združljivosti le-teh ter klinično pomembnim interakcijam med zdravili. Upošteva se tudi, kakšno je optimalno kombiniranje zdravil in kako stroškovno učinkovito je predpisano zdravljenje. 

Farmacevtski svetovalec nato izda pisni izvid farmakoterapijskega pregleda, na podlagi katerega bo zdravnik glede na vse podatke v dogovoru z bolnikom izvedel spremembe, torej prilagodil odmerke in čas jemanja zdravil, zamenjal ali ukinil zdravila. 

34,1 milijona evrov zaradi težav z zdravili

Izsledki klinične raziskave v UKC Ljubljana (Center za zastrupitve) kažejo, da je v slovenskih bolnišnicah zaradi različnih vrst neželenih učinkov zdravil hospitaliziranih približno 6,2 odstotka vseh bolnikov, pri čemer je možno 61 odstotkov vseh tovrstnih hospitalizacij preprečiti (približno 13.300 hospitalizacij).

ZZZS ocenjuje, da skupna ekonomska škoda obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zaradi hospitalizacij zaradi težav, povezanih z zdravili, ki jih je moč preprečiti, ter zaradi neporabljenih ambulantno predpisanih zdravil na letni ravni znaša 34,1 milijona evrov (od tega 27,9 milijona evrov zaradi hospitalizacij in 6,16 milijona evrov zaradi neporabljenih zdravil). 

Komentarjev 11
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.