Slovenija
107 ogledov

Nekaterim je zavrela kri

1/80
Žurnal24 main
Pivo in cvetje. Obiskovalcev manj, več med njimi pa vročekrvnih.

Danes dopoldan sta se kot 42. par na letošnji prireditvi Pivo in cvetje po starih šegah poročila Nataša in Jože Ojsteršek, ki sta imela po naključju, še preden ju je laški župan Franc Zdolšek tudi uradno razglasil za moža in ženo, enak priimek. To sta storila pred številnimi svati in drugimi obiskovalci, ki so si tudi letos z zanimanjem ogledali, kako so se možili in ženili nekoč.

Dogajanje na festivalu Pivo in cvetje si oglejte v galeriji.

To je bil prav poseben obred, ki so ga prikazali folkloristi Kulturnega društva Anton Tanc iz Laškega. Najprej so odšli svatje po nevesto, ki pa je seveda domači niso dali kar tako zlepa, ko so jo vendarle dobili, pa so bodočemu paru pot k poroki prekrižali še šrangarji, člani Kulturnega društva iz Šentruperta nad Laškim. Po pregovarjanjih, izpraševanju ženina in seveda proti plačilu so nevesto vendarle izročili bodočemu ženinu in tako se je poroka le zgodila. Po njej so svatje odšli na ženinov dom, kjer je bila na vrsti še "larma", kakor se imenuje obdarovanje.

V paradi 500 ljudi
Popoldan je bil v znamenju tradicionalne parade, ki je bila sestavljena iz dveh delov, in sicer etnografskega, kjer so Laščani opozorili na svojo bogato čebelarsko dediščino, in pivovarskega, kjer je svojo 185-letno tradicijo varjenja piva v Laškem prikazala Pivovarna, ki je tudi glavni pokrovitelj vsega štiridnevnega dogajanja. V povorki je sodelovalo kar okoli 500 ljudi. Prireditev Pivo in cvetja pa se bo z večernim koncertom godb na pihala na Aškerčevem trgu za letos tudi končala.

Vročina naredila svoje
»Našteli smo okoli 130 tisoč obiskovalcev,« pove predsednica Turističnega društva Andreja Križnik. Resnici na ljubo so jih organizatorji pričakovali nekoliko več, tudi zaradi vremena, kakršnega ni bilo že nekaj let, a očitno se recesija še pozna. To so ugotavljali tudi številni gostinci, ki so prodali manj tako hrane kot tudi pijače kot prejšnja leta. »Marsikdo hrane niti ne pogleda, veliko pa jih, zlasti mladi, pride na prireditev že s pijačo v roki, ki so jo pred tem kupili v trgovini,« opažajo gostinci. Mnogi tudi niso bili navdušeni nad idejo, da laško pivsko klobaso, ki je bila nekakšna kulinarična novost letošnjega Piva in cvetja in tudi lokalna specialiteta, prodajajo skupaj z malim pivom po ceni pet evrov. »To je čista izguba,« nam pove eden od domačih gostincev, ki se ni želel izpostaviti. Ekipa Žurnala pa se je tudi sama prepričala, da nekateri laške pivske klobase niti niso hoteli prodajati. Oziroma so jo, a do določene količine, potem pa jo je »žal zmanjkalo«.

Pele so pesti
Ker je bila vročina huda, žeja pa tudi, je zaradi preveč popitega alkohola zavrela tudi kri. »Bilo je kar pestro, vso noč se je nekaj dogajalo, a po treh dneh moramo biti vendarle zadovoljni, da hujših kaznivih dejanj nismo zabeležili, glede na to, da si je veliko obiskovalcev dalo duška in je bilo res precej močno opitih,« pove Franci Klajnšek, vodja redarjev in varnostnikov, ki jih je bilo preko tristo. In dodaja, da so bila tudi parkirišča v noči na soboto povsem polna, a so na srečo mnogi izkoristili možnost in se v Laško pripeljali z vlaki. »V glavnem so pele pesti, nekaj pretepov se je končalo tudi s telesnimi poškodbami. Do danes zjutraj smo našteli skupaj 50 intervencij, kar je precej več kot prejšnja leta,« še pove Klajnšek.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.