Slovenija
22 ogledov

Nekaterim po deset tisočakov

Slovenija 26.05.13, tv koper, capodistria, tv kp, foto: suzana kos Suzana Kos
Največ jih dobi po okoli dva tisočaka bruto, določeni petkrat več.

"Strinjam se, da je dodatek pretiran, a moje mnenje ne šteje. Imamo sedem pravnomočnih sodb, ki jih moramo upoštevati," Marko Filli, generalni direktor RTV Slovenija, razkriva, zakaj bodo izplačevali poračun dodatka za dvojezičnost.

Zaposleni v regionalnih centrih javne radiotelevizije, ki delajo na dvojezičnem območju, so po veljavni zakonodaji namreč upravičeni do dodatka za dvojezičnost; gre za vseh 224 zaposlenih (tako v slovenskem kot italijanskem programu) v koprskem centru in za nekaj ljudi v Lendavi. "Gre za precejšen denar, v povprečju bodo zaposleni namreč dobili okoli dva tisočaka bruto, nekateri, predvsem novinarji-uredniki, pa tudi po deset tisoč evrov," dodaja Filli.

Poravnava 800 tisočakov

"Moji predhodniki so odločili, da bodo ta dodatek zaposleni prejemali le na temelju vložene zahteve, nekaj zaposlenih pa je menilo, da jim pripada avtomatično, tako kot dodatek za nočno ali nedeljsko delo. Tožili so in sodišče jim je dalo prav. Uspelo pa se nam je izpogajati, da se odpovedo zamudnim obrestim," pojasnjuje Filli. Ocenjuje, da jih bo poravnava v celoti stala okoli 800 tisoč evrov.

Na RTV poudarjajo, da dodatka niso uvedli sami, pač pa ga je leta 2008 uvedel zakon o sistemu plač v javnem sektorju. "Moram reči, da me je prav začudilo, da se pri aktualnem iskanju 'rezerv' pri porabi v javnem sektorju nihče ni spomnil, da bi ga omejili; pri novinarjih, ki imajo visoko plačo, je namreč dejansko visok," ocenjuje.

Od 3 do 12 odstotkov

Tehnično in administrativno osebje prejema od tri do šest odstotkov osnovne plače dodatka, za novinarska delovna mesta pa je določen 12-odstotni dodatek. Fillija smo še vprašali, ali bi jim te stroške morebiti zmanjšala drugačna sistematizacija delovnih mest; a ocenjuje, da ne. Za novo sistematizacijo so se namreč odločili na davčni upravi, kjer so določili delovna mesta, na katerih se dejansko aktivno uporablja italijanščina (na teden imajo sicer manj kot pet primerov strank iz italijanske manjšine). Nato jih je doletela tožba ducata zaposlenih, ki so bili prepričani, da so do dodatka upravičeni, a niso bili uspešni.

Komentarjev 3
  • alfredo 09:00 27.maj 2013.

    Naj jim dajo še več, samo da bodo delali servilne intervjuje z vseslovensko vstajniško vlado...

  • suzana.kos 08:07 27.maj 2013.

    jaz pa bi dodatek vsem ukinila... služba je namreč v teh časih že dovolj velik "privilegij", da imajo pa še dodatno plačano, ker se znajo sporazumevati še v kakšnem in ne le materinem jeziku, je pa bizarno. koliko doktorjev znanosti ...prikaži več in visoko izobraženih mladih, ki znajo več jezikov, je že na zavodu????

  • Ferluci 07:46 27.maj 2013.

    Zaradi množice jugosov, ki so v Sloveniji, bi morali na javnih mestih vsi dobivati dodatek za dvojezičnost.