Slovenija
48 ogledov

Nekaterim že izplačali razliko v plači

slovenija 27.03.2012 denar, bankovci, Evro, finance, placevanje, foto: Bostjan T Boštjan Tacol
Zaposleni na Mestni občini Maribor bodo 20. decembra že dobili poplačano razliko v plači zaradi odprave tretje četrtine nesorazmerij. Rok za poplačilo razlike je do konca februarja prihodnje leto.

Zakon, ki je začel veljati 7. decembra, sicer določa le skrajne roke za izplačilo. Z Mestne občine Maribor so sporočili, da bodo vsem zaposlenim upravičencem izplačali razliko v plači zaradi odprave tretje četrtine nesorazmerij 20. decembra. Čeprav je možno poplačilo v dveh obrokih, so se odločili, da bo izplačilo v enkratnem znesku.

Del javnih uslužbencev pa je tretjo četrtino že dobil izplačano, nekateri leta 2010, drugi kasneje. Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so pojasnili, da so jo zaposlenim v mestni upravi skupaj z zakonitimi obrestmi izplačali avgusta letos, zaposlenim na javnem stanovanjskem skladu MOL pa septembra letos.

Na mestni upravi je bila razlika izplačana 522 zaposlenim. Glavnica izplačila je znašala 527.613 evrov, MOL pa je zagotovil tudi 84.631 evrov za plačilo prispevkov delodajalca. Za obresti so porabili 48.399 evrov, skupaj tako 660.643 evrov.

Ministrstvo poslalo navodila

Notranje ministrstvo je proračunskim uporabnikom poslalo pojasnila v zvezi z izvajanjem zakona, ki določa način, kako bo država javnim uslužbencem izplačala tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij za nazaj. Ministrstvo v navodilu podrobneje opredeljuje, kaj je treba upoštevati pri pripravi izračunov dolgovanih zneskov.

Med drugim podrobneje razlaga način obračuna zamudnih obresti, pa tudi prispevkov za socialno varnost ter akontacije dohodnine. Posebno razlago je ministrstvo pripravilo tudi glede vpliva poračuna na pravice iz socialnih zavarovanj.

Prvi obrok najkasneje do konca februarja 2014

Zakon določa izplačilo v največ dveh obrokih: prvi se izplača najkasneje do konca februarja prihodnje leto, drugi najkasneje do konca januarja 2015. Zneski, ki jih bodo dobili posamezni javni uslužbenci, pa so različni.

Dolg je posledica aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor, ki ga je vlada z delom sindikatov sklenila leta 2010 in ki je izplačilo tretje in četrte četrtine odprave plačnih nesorazmerij zamaknil v čas boljše gospodarske rasti.

Sindikati, ki aneksa niso podpisali, so mu že od vsega začetka očitali poseg v že pridobljene pravice. Aneks je namreč začel veljati novembra 2010, medtem ko je zaposlenim izplačilo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij pripadlo že s 1. oktobrom 2010.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.