Slovenija
24 ogledov

Nekdaj tehtnica, zdaj infotočka

Vijolici edinega tamkajšnjega velikega kmeta Vladimirja Šterbenca je tehtnica po Žurnal24 main
KP Kolpa. Obnovili staro mostno tehtnico za živino, ki bo od zdaj tudi informacijska točka parka.

Staro mostno tehtnico, ki jo je v 50. letih prejšnjega stoletja zgradila takratna Kmetijska zadruga Stari trg, so prenovili in jo hkrati spremenili v informacijsko točko Krajinskega parka (KP) Kolpa, ki te dni praznuje četrto obletnico delovanja.

Za infotočko na vpadnici v park s kočevske strani smo si že dlje prizadevali, dokler se ni za ta namen kot ustrezna in finančno sprejemljiva pokazala ureditev tehtnice,” je povedal Boris Grabrijan, direktor KP Kolpa. Za odkup klavrno propadajočega objekta so se dogovorili z naslednico kmetijske zadruge (KZ) – novomeško KZ Krka, obnovili pa so ga, kot je dejal Grabrijan, z lastnim delom ter s pomočjo župnika Jožeta Pavlakoviča, članov komune iz župnišča in Uniorjevega obrata Stari trg.

Tehtnica bo poleg tega, da bo informacijska točka parka, služila svojemu prvotnemu namenu – tehtanju. S pomočjo zadnjega upravnika tehtnice Jožeta Špeharja, ki je pomagal pri njenem zagonu, so jo tudi preizkusili ter stehtali tri domače konje in kravo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.