Slovenija
6058 ogledov

Nekdanja ministrica razočarana izstopila iz stranke

Vesna Györkös Žnidar
1/3
Anže Petkovšek
Velikokrat mi je stranka odrekla javno podporo, je jezna bivša ministrica.

Nekdanja ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je izstopila iz SMC, so za STA potrdili v tej stranki. Györkös Žnidarjeva je med razlogi navedla predvsem nestrinjanje z vodstvom SMC glede migracijske in varnostne politike, pri kateri so ji, kot pravi, velikokrat javno odrekli podporo.

Kot je za STA navedla nekdanja ministrica, ji je vodstvo SMC velikokrat odreklo podporo zlasti pri medijsko odmevnih primerih s področja migracij, pri razpravah in glasovanju v DZ glede sprememb azilne zakonodaje, pa tudi pri odzivu na prvo policijsko stavko.

Po njenih navedbah so ji prav poudarjanje varnosti in prizadevanje za vzdržno migracijsko sliko v vodstvu SMC očitali kot "nekompatibilno z migracijsko liberalno smerjo stranke SMC". Ob tem nekdanja ministrica ugotavlja, da pa SMC kot tedaj največja vladna stranka ni naredila nič konkretnega v smeri sprejetja celovite državne migracijske strategije, ki bi migracije zajela širše kot samo iz perspektive zakonskih varnostnih nalog MNZ.

Vesna Györkös Žnidar Magazin Foto: Ministrica Žnidar ob koncu mandata ni več to, kar je bila

"Dokazovanje leve liberalne naravnanosti v odnosu do migracij se ne dosega z odrekanjem podpore lastni ministrici za notranje zadeve, niti z neformalnim pritiskom na odločevalce MNZ in policiste, ki morajo voditi postopke s tujci," je ostra Györkös Žnidarjeva. Kot meni, se to dosega s temeljito razpravo o migracijski oz. azilni strategiji države in s posledično spremembo zakonodaje, "do česar pa navkljub takratnemu velikemu številu SMC poslancev ni prišlo, in to niti v poplavi vloženih predvolilnih zakonov".

Zato tudi ni kandidirala na volitvah ...

Odhod Györkös Žnidarjeve je nakazala že njena odločitev, da na zadnjih volitvah v DZ ne bo kandidirala na listi SMC. Med drugim se ni strinjala s programom SMC pri varnostni politiki.

Nekdanja ministrica je še pojasnila, da je njena odločitev o umiku iz SMC prišla ravno v tem trenutku zato, ker bi to sicer pred volitvami in v času oblikovanja nove vlade utegnilo poslabšati "relativno neugodno pogajalsko pozicijo SMC". Zdi se ji tudi pomembno, da na lokalnih volitvah SMC nastopi brez notranjih razlik glede varnostnih in migracijskih politik. Ob tem še poudarja, da so "strokovnost, apolitičnost in profesionalnost MNZ in policije kategorije, ki jih mora minister varovati ne glede na politične posledice".

Danes se bo sicer sestal svet SMC, na katerem naj bi med drugim zamenjali generalnega sekretarja Jožeta Artnaka z Andrejem Klemencem. Artnak naj bi se upokojil. V izvršilnem odboru pa bodo nekdanje tri ministre - poleg Györkös Žnidarjeve še Milojko Kolar Celarc in Borisa Koprivnikarja zamenjali z novimi ministri iz vrst SMC.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • wingspan15 09:19 03.oktober 2018.

    A se bo sedaj včlanila v SDS

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 08:06 03.oktober 2018.

    Edino pravilno,ženska ma jajca in se drži svojih načel.Vsaj eden je pokazal iz SMC da ima karakter.Cerar samo gleda da ima službo in se prodaja na najslabši način.Kako se je samo širokoustil na predzadnjih volitvah,bljak...

  • matermila 07:19 03.oktober 2018.

    Frizer bi rekel:pametna kosa napušta ludo glavo.Spoštovanja vredna odločitev.