Slovenija
109675 ogledov

Nekdanja misica ostala brez vsega

Zlatka Olah osebni arhiv
Potem, ko so Zlatki Olah zaradi nekaj tisočakov dolga stanovanje prodali na dražbi, je dobila 80.000 evrov odškodnine, ki pa jih zdaj država zahteva nazaj.

Kalvarija Zlatke Olah iz Lucije se vleče že skoraj sedem let. 18. maja 2016 so jo zaradi nekaj tisoč evrov dolga deložirali iz njenega trisobnega stanovanja na Liminjanski cesti, tega pa prodali na dražbi. Od države je sicer dosegla izplačilo odškodnine z zamudnimi obrestmi, a bi ji morala do decembra vrniti vseh 81.000 evrov. Plus obresti. “Živim od 420 evrov socialne podpore,” je povedala za Žurnal24 in tudi pojasnila, kaj je naredila s prejetimi tisočaki.

Živela bi v garaži

Nekdaj uspešna gostinka, ki je imela na Obali po svojih besedah štiri lokale, je zabredla v dolgove, “a mi je pri poplačilu pomagala hčerka Dona. “Ostalo mi je še dobrih 4000 evrov dolga za ogrevanje pri Petrolu, ki bi jih poplačala na obroke, vendar me je sodišče prehitelo z deložacijo,” pravi 61-letnica. 

Očitno jo je prehitel upnik, saj je sodnica Tina Benčič na njegov predlog izpeljala javno dražbo, a pri tem zamenjala ID-znak shrambe in garaže. To pomeni, da so shrambo prodajali za ceno garaže. Tržna vrednost nepremičnin naj bi bila takrat 155.000 evrov, od tega stanovanja 136 tisočakov - kupec pa je na tretji dražbi odštel 80 tisočakov. Olahovi so garažo kasneje vrnili, z ostankom denarja od prodaje stanovanja pa je kupila garsonjero v Piranu in jo takoj napisala na Dono, ker ji je prej toliko pomagala in je njena edinka. V garaži, na vsega 20 kvadratnih metrih, je uredila dva prostora, v katera se bo lahko vselila, ko ji bodo priključili elektriko, “vode pa ne bom mogla imeti”.

Zlatka Olah | Avtor: Žurna24 Žurna24

Še hčerka ob službo

Olahova je leta 2019 zaradi domnevno protipravnega ravnanja sodišča po takratnem pooblaščencu, odvetniku Nikici Kljajiću, vložila tožbo proti državi. Uspela sta tako na ljubljanskem okrožnem kot na višjem sodišču - tudi slednje je ugotovilo, da je okrajno sodišče v postopkih javnih dražb, ko ji je za minimalen dolg prodalo nepremičnini, storilo napako - in Lucijanka je s prejeto odškodnino, ki naj bi znašala razliko med takratno tržno vrednostjo nepremičnin in dejanskim izkupičkom na dražbi, poplačala odvetnika, vložila 20 tisočakov v prenovo garaže ter razdelila premoženje med družino.

Zdaj živi v  kletni garsonjeri: “Ta je vlažna, sploh odkar je tako visoka plima, tudi omet odpada. Verjetno smo se malo zaleteli z nakupom, ampak na Obali težko kaj dobiš.” Dona medtem z otrokom – drugi se je že odselil - živi v najemu. “Tudi ona mi ne more pomagati pri vračilu odškodnine, saj je že dva meseca brez službe. Delala je v marini v Luciji, ki pa so jo oddali in skoraj vse delavce poslali na čakanje.” 

Šla bo do Haaga

In zakaj mora vrniti dobrih 80.000 evrov? Državno odvetništvo je po dveh porazih – na okrožnem in višjem sodišču - vložilo zahtevo za revizijo na vrhovno sodišče. To pa je ugotovilo, da je piransko sodišče najprej poskušalo z milejšimi izvršilnimi sredstvi, ki da niso bila uspešna, da tudi napačen zapis ID-znaka ob pravilnem opisu predmeta prodaje v naravi pri zainteresiranih kupcih ni povzročil zmote, skratka, vse je bilo v skladu z določbami takrat veljavnega zakona o izvršbi in zavarovanju. 

Nekdanja miss topless Jugoslavije je zdaj brez premoženja, saj je hčerki podarila tudi garažo - kar je zmotilo državo, ker da se tako skuša izogniti vračanju odškodnine. Državno tožilstvo je prejšnji mesec na koprsko okrajno sodišče vložilo tožbo zoper njo in hčerko, predlagalo tudi ugotovitev ničnosti darilne pogodbe za garažo, na kar sta se obe pritožili, dosegli so tudi začasno prepoved odtujitve in obremenitve garaže z vpisom v zemljiško knjigo. Olahovi so ob tem še odklonili brezplačno pravno pomoč: “Na ustavnem sodišču pa so prejeli mojo pritožbo.” Zatrjuje tudi, da bo svoj boj nadaljevala na evropskem sodišču za človekove pravice: “Šla bom vse do Haaga. Tukaj v Sloveniji pa zdaj niti protestirati ne smem več.” 

Že decembra predlani so namreč Olahovi izrekli pogojno kazen štirih mesecev zapora za obdobje leta in pol, ker da je sodnico Benčičevo in njene bližnje zalezovala na naslovu njenega bivališča in še drugod, ob svojih protestih pred okrajnim sodiščem v Piranu pa jo žalila oziroma pozdravljala s ciničnim tonom. “To je bilo njeno maščevanje, ker sem razkrila njeno črno gradnjo,” še pribije Zlatka Olah in zaključi, da lastnik njeno stanovanje, ki ga je kupil za 80.000 evrov, zdaj prodaja za 280 tisočakov. 

Komentarjev 23
  • mirror 10:56 05.marec 2023.

    Pri nas bi vsi radi živela na račun drugih. Ko je bila miss, se je valjala v denarju. Malo manj naj bi zapravljala, pa zdaj ne bi imela težav. Pa kot je videti na prvi pogled, tudi zdaj živi na visoki nogi.

  • Avatar Suli
    Suli 16:58 04.marec 2023.

    Zanima me kako sodnica, ki krši zakon (črna gradnja) dela na sodišču? Ali sodnikov ni sram, da imajo gnilo jabolko v "porcelanasti skledi"🤔

  • kapibara 13:40 04.marec 2023.

    Pri meni so najprej pložnice..pol lokal.. Nikoli nisem dojel, da se hvali kaj vse so imeli.. pa zapadli v dolgove, kljub bogastvu.. Za kaj pa je KUJ na hči prepisal..??