Slovenija
15546 ogledov

Poslanka SMC zamolčala, da je solastnica podjetja na Britanskih Deviških otokih

Profimedia
Maruša Škopac, nekdanja poslanka SMC, je bila v prvi polovici mandata tudi solastnica podjetja na Britanskih Deviških otokih, o katerem je molčala.

Škopčeva je bila solastnica podjetja Perceptos Hong Kong Limited, ki je bilo v letu 2016 izbrisano iz poslovnega registra na Britanskih Deviških otokih, razkrivajo Pandorini dokumenti, iz katerih je razvidno, kako so se politiki, podjetniki in drugi prek davčnih oaz in slamnatih podjetij izogibali plačilu davkov in skrivali svoje premoženje.

Podjetje je bilo ustanovljeno pred državnozborskimi volitvami leta 2014, v katerih je zmagala stranka SMC. Škopčeva pri nastopu funkcije o svojem lastniškem deležu ni poročala Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), kljub temu, da to zahteva zakon, poroča portal Oštro.

Za Oštro je to informacijo potrdila s pojasnilom, da je bilo podjetje ustanovljeno zaradi načrtovane selitve v Hongkong, do katere ni prišlo. Da prijave ni podala, je potrdila tudi KPK.

Škopčevo je bila v letu 2014 solastnica restavracije Moysushi v Ljubljani in direktorica kranjskogorskega podjetja Alpeaktiv. Od leta 2015 je bila v parlamentu članica preiskovalne komisije o investiciji v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj. V jeseniškem volilnem okraju je neuspešno kandidirala tudi na naslednjih predčasnih volitvah junija 2018, nato pa nadaljevala v smeri podjetništva.

V Sloveniji Pandorine dokumente preiskujejo novinarji portala Oštro, ki so že razkrili finančne poti podjetnika Romana Stropnika, prijatelja davčnega svetovalca Roka Snežiča, njegove sodelavke Dijane Đuđić in poslovanje podjetja Lux Factor Marka Glinška.

Čemu je bilo podjetje namenjeno, ostaja neznano

V času poslanskega mandata je ravnala v nasprotju z Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije, v skladu s katerim morajo poslanci poročati o premoženju ob začetku in koncu mandata.

Zakon določa, da morajo funkcionarji v poročilu o premoženjskem stanju podati vse relevantne podatke o vseh vrstah premoženja, tudi o lastniških deležih, »katerih skupna vrednost presega 10.000 evrov«. V KPK so potrdili, da je poslanka poročala o poslovanju v več podjetjih s sedežem v Sloveniji, ne pa tudi o nobenem podjetju, registriranem v tujini.

Pandorini dokumenti kažejo, da je podjetje v davčni oazi ustanovila septembra 2012 skupaj s poslovnim partnerjem Marjanom Skukanom, s katerim sta bila prva direktorja podjetja. Lastništvo podjetja s 50 tisoč dolarji ustanovnega kapitala sta si delila v enakem deležu, odprla pa sta ga s pomočjo lokalne pisarne registracijskega agenta iz skupine OMC (Overseas Management Company). V tistem času je imela družba pisarne še v enajstih drugih jurisdikcijah.

''Novinarjem Oštra ni uspelo izvedeti, čemu je bilo namenjeno podjetje Perceptos Hong Kong Limited. Maja 2016, približno na polovici mandata Škopčeve, je bilo izbrisano iz poslovnega registra Britanskih Deviških otokov,'' so zapisali na Oštru.

Registracijski agenti so pri osebah s statusom politično izpostavljenih oseb dolžni izvesti bolj poglobljen pregled ozadja in oceniti tveganje poslovanja. V OMC na novinarska vprašanja niso podali natančnejših informacij, so pa odgovorili, da vprašanja temeljijo na napačnih informacijah in neverodostojnih virih.

Maruša Škopac agenta OMC ni obvestila o tem, da je postala poslanka, sicer pa prek te družbe »v resnici nikoli nismo zares poslovali«, je še pojasnila nekdanja poslanka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.