Slovenija
46 ogledov

Nekdanja računovodkinja mora vrniti denar

S kreativnim računovodstvom si je peterica zaslužila ovadbo. (Foto: Istock) Žurnal24 main
Nekdanja računovodkinja na fakulteti za varnostne vede, ki si je nezakonito nakazala več kot 340 tisoč evrov, mora denar vrniti.

Okrožno sodišče v Mariboru je odločilo, da mora nekdanja računovodkinja na fakulteti za varnostne vede Anita Lilek fakulteti oziroma Univerzi v Mariboru (UM) vrniti kar 341.670,12 evra. Gre za 230 tisoč evrov z obrestmi, ki si jih je prisvojila v šestih letih.

Tožbo je na sodišče podala Univerza v Mariboru, sodišče pa je vsem njihovom zahtevam v celoti ugodilo, poroča Delo. "Odločitev sodišča je glede na potek postopka pričakovana," je dejal pravni zastopnik univerze Jernej Kos.

Lilekova, ki je račun fakultete na skrivaj praznila kar šest let, se na sodišču sploh ni pojavila, niti ni najela odvetnika. Na začetku letošnjega junija je sodniku Janezu Žirovniku poslala zgolj laično opravičilo, da se zaradi zdravstvenih težav ne more udeležiti obravnave.

Vrniti mora denar, vložena kazenska ovadba

Denar mora Lilekova vrniti v 15 dneh, poleg tega pa mora plačati tudi sodne stroške v višini nekaj več kot 18.500 evrov.

Prevaro je univerza odkrila med finančno revizijo. Ugotovili so, da si je na svoj račun nakazala okoli 230 tisoč evrov ter prirejala dokumente, ponarejala letna in druga poročila ter zavajala vodstvo, zaradi česar domnevnih nepravilnosti ni nihče opazil.

Lilekovo so odpustili in primer prijavili policiji, ki naj bi že vložila kazensko ovadbo.

Komentarjev 1
  • Andrej Kovačič 13:00 27.julij 2012.

    poznam jo, je mati samohranilka ki stanuje v zgornjem nadstropju hiše pri starših, nič posebne opreme al kaj takega... je pa bila pod velikim vplivom takratnega gospoda poslanca polizanega Saša Pečeta.... "prijatelji" so si žrtev našli, sodni epilog pa zelo ...prikaži več pozen..... verjamem da ni enega evra za sebe porabla......