Slovenija
31 ogledov

Nekdanji mariborski župan bi izločal dokaze

Franc Kangler Fotosmedia
Franc Kangler je danes skoraj pol dneva presedel na sodišču.

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler ne pristaja na ponudbo tožilstva, ki mu v zameno za priznanje krivde ponuja osemmesečno zaporno kazen.

Priznal ne bo, sledi sojenje

Kangler je namreč moral na mariborsko  sodišče zaradi domnevne zlorabe županske funkcije pri sklepanju pogodbe o nabavi radarjev. Sodišče mu je namreč ponudilo naj sam prizna krivdo in se v zameno za priznanje s tožilstvom pogodi za kazen, a je Kangler to ponudbo zavrnil. V naslednjih mesecih mu bodo zato začeli soditi.

Tožilstvo mu očita, da naj bi javni razpis za prenovo semaforjev v Mariboru priredili tako, da je bila kot najugodnejši ponudnik izbrana družba Iskra Sistemi. Z njo je občina kljub sprva načrtovanemu pet milijonov evrov vrednemu projektu podpisala okoli 30 milijonov evrov vredno pogodbo, ki je po navedbah tožilstva vsebovala tudi prekrškovni sistem, ki pa v razpisu sploh ni bil predviden, zaradi česar Kanglerju grozi do pet let zapora.

Na sodišče že zjutraj, nazaj šele popoldne

To je bil sicer za Kanglerja že drugi postopek v enem dnevu na istem sodišču. Že navsezgodaj zjutraj so mu namreč začeli soditi zaradi dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja. Nekdanji župan naj bi jeseni 2009 posredoval pri direktorici stanovanjskega sklada Tanji Vindiš Furman, ki so ji zato začeli soditi skupaj s Kanglerjem, da je objavila razpis za prosto delovno mesto na stanovanjskem skladu z zelo kratkim rokom prijave in nato zaposlila njegovo podžupanjo Astrid Bah. Prav tako naj bi uredila, da je sklad Bahovi povrnil stroške šolanja.

Ob tem naj bi Kangler pri Vindiš Furmanovi istega leta posredoval tudi za to, da je sklad objavil namero za nakup bivalnih enot, katere pogoje je lahko izpolnilo samo podjetje Vamar. S tem podjetjem je novembra 2010 tudi podpisala pogodbo za nakup enot za 1,3 milijona evrov.

Kangler pa se bo zaradi teh očitkov predvidoma zagovarjal šele marca, ko se sodni proces nadaljuje. Njegov zagovornik Marko Bošnjak je namreč že na začetku več kot tri ure samo našteval razloge, zakaj bi moralo sodišče iz spisa umakniti večino domnevno najbolj obremenilnih dokazov proti Kanglerju, zlasti posnetkov telefonskih pogovorov, ki so jim prisluškovali preiskovalci.

Zatem pa je, kot že rečeno, Kanglerja čakalo še en narok.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.