Slovenija
934 ogledov

Nekdanji poslanec SDS bo moral vrniti denar

SDS Saša Despot
Višje sodišče je odločilo, da bo moral nekdanji poslanec SDS Zvonko Lah zaradi prestopa v drugo poslansko skupino povrniti stranki SDS vrniti denar.

Nekdanji stranki bo moral povrniti stroške volilne kampanje v letu 2014 v višini 5161 evrov, so tvitnili v SDS, kjer pa sodbe ne razkrivajo v celoti. Zvonko Lah je napovedal, da se bo pritožil na vrhovno sodišče. 

Po Lahovih besedah je prvostopenjsko sodišče v Novem mestu odločilo, da se stroški volilne kampanje porazdelijo med vseh 88 kandidatov SDS na predčasnih volitvah v DZ leta 2014. SDS, ki je od nekdanjega poslanca zahtevala povrnitev stroškov za kampanjo v višini dobrih 8000 evrov, bi mu tako glede na prvostopenjsko sodbo morala plačati 1844 evrov večinoma za sodne stroške, Lah pa bi moral SDS za stroške kampanje plačati 1231 evrov. Tako Lah kot SDS sta se pritožila na Višje sodišče v Ljubljani, ki pa je stroške po Lahovih besedah namesto na vseh 88 kandidatov razdelilo samo med 21 izvoljenih.

Dve leti kasneje zapustil SDS

Zvonko Lah je bil na predčasnih volitvah v DZ leta 2014 izvoljen na listi SDS, a je avgusta 2016 zapustil stranko in njeno poslansko skupino. Nekaj časa je deloval kot nepovezani poslanec, potem pa se je vključil v NSi in njeno poslansko skupino. Kot so v tvitu zapisali v SDS, je višje sodišče odločilo, da mora povrniti stroške kampanje skupaj z zamudnimi obrestmi od časa prestopa v NSi. Pozneje je sicer Lah izstopil tudi iz poslanske skupine NSi.

SDS je Laha po odhodu iz stranke spomnila na zavezo, ki so jo podpisali njihovi kandidati, da bodo v primeru izstopa iz poslanske skupine SDS povrnili sorazmerni del stroškov iz volilne kampanje. Pozvali so ga še, naj v skladu z zavezo v pogodbi odstopi s funkcije poslanca. A Lah je decembra 2016 za STA dejal, da je to neupravičena zahteva, saj je volivcem odgovoren, da nadaljuje z delom ne glede na to, pod katero politično barvo.

Lah je tedaj še pojasnil, da so t. i. bianco zavezo podpisali vsi kandidati na listi SDS. A je obenem spomnil, da so se vsi zavezali tudi programu stranke, ki pa mu SDS ne sledi.

Enak postopek kot zoper Laha je SDS sprožila tudi zoper svojega nekdanjega poslanca Andreja Čuša, ki je iz stranke in njene poslanske skupine prav tako izstopil leta 2016. Kot so v SDS povedali za STA, postopek v njegovem primeru še ni končan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.