Slovenija
2185 ogledov

Nekdanji šef NKBM Matjaž Kovačič danes na sodišču

<Ljubljana> 10.06.09,  nova KBM, predsednik uprave KBM, Matjaz Kovacic,Fot <Ljubljana> 10.06.09, nova KBM, predsednik uprave KBM, Matjaz Kovacic,Fot
Na mariborskem okrožnem sodišču bo danes na zatožno klop prvič sedlo več nekdanjih vodilnih iz Nove KBM, vključno s takratnim prvim možem Matjažem Kovačičem.

Na predobravnavnem naroku se bodo izrekli o očitkih specializiranega državnega tožilstva glede nepremičninskih poslov na Hrvaškem.

Med obtoženimi so ob Kovačiču še nekdanja članica uprave Manja Skernišak ter tedanja izvršni direktor Igor Šujica in direktor KBM Leasinga Boris Cekov. S hrvaške strani se bo moral zagovarjati takratni direktor bankine hčerinske družbe na Hrvaškem Tomislav Blagus ter šest njegovih sodržavljanov, večinoma nekdanjih lastnikov ali direktorjev manjših podjetij.

Enajsterici tožilstvo očita zlorabo položaja v sostorilstvu v zvezi s posli banke na Hrvaškem. Kot so pred leti poročali mediji, naj bi takrat še državna mariborska banka med leti 2006 in 2009 prek svoje hrvaške družbe s prevzemi manjših lokalnih podjetij kupovala zemljišča na Hrvaškem. Ta naj bi pred tem parcele kupovala z denarjem, ki jim ga je posodila banka, Multiconsult pa naj bi jih nato precej preplačal, s čimer naj bi vpleteni banko oškodovali za kar 28 milijonov evrov, večino te razlike so dvignili v gotovini, sodni postopek pa bo morda pokazal, pri kom je končala. 

Specializirano državno tožilstvo je obtožnico vložilo že pred poletjem leta 2017, a ta dolgo ni postala pravnomočna, saj so vsi štirje slovenski obdolženi zoper njo ugovarjali, zavleklo se je tudi zaradi prevajanja obtožnice v hrvaški jezik.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Silva Drevensek 14:15 24.oktober 2019.

    v privat žepe samo tega ne najdejo,ker nočejo lovijo samo sitne ribe

  • sam50 10:30 24.oktober 2019.

    Nikamor ni izginilo,le sodišče ne najde zneskov večjih od milijona....

  • kuki11 10:21 24.oktober 2019.

    Kitajci bi zelo hitro ugotovili.