Slovenija
39 ogledov

Nekdanji sodelavki morata spet na zagovor

slovenija 21.03.13. hilda tovsak, privedba na sodisce, foto: zurnal24 Žurnal24 main
Danes na celjskem okrožnem sodišču pričakujejo nekdanjo šefinjo propadlega Vegrada Hildo Tovšak in njeno nekdaj tesno sodelavko, šefico Vegradove kadrovske službe Branko Gabrijel.

Danes na celjskem okrožnem sodišču pričakujejo nekdanjo šefinjo propadlega Vegrada Hildo Tovšak in njeno nekdaj tesno sodelavko, šefico Vegradove kadrovske službe Branko Gabrijel. 

Tožilstvo jima očita zlorabo položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti in oškodovanje upnikov,  grozi pa jima do osem let zapora. Tovšakova in Gabrijelova naj bi nezakonito prenašali naložba z Vegrada na njegovo pooblaščenko, družbo Vemont in nato še poslovne deleže na druge družbe.

Sodnica, ki vodi postopek jima bo najprej ponudila, da sami priznata krivdo in se v zameno zato s tožilstvom pogodita za kazen. Če ponudbe ne bosta sprejeli, jima bodo v naslednjih mesecih začeli soditi.

Enkrat sta že priznali

To je sicer že drugi sodni proces za Tovšakovo in Gabrijelovo.

Že predlani sta sodišču priznali, da sta podrejeni uslužbenki naročili, naj iz blagajne vzajemne pomoči nekaj več kot 400.000 evrov nakaže na transakcijske račune družb Vegrad, Vegrad Projektivni biro in Vegrad Inde. Del teh sredstev, ki so bila namenjena družinam dveh umrlih delavcev, naj bi Tovšakova in Gabrijelova vrnili v blagajno vzajemne pomoči, tako naj bi delavce in podjetniški sindikat dejansko oškodovali za okoli 220.000 evrov.

Obe sta se tedaj pogodili za kazen, Tovšakova je bila obsojena na dve leti zapora, Gabrjielova pa na pogojno zaporno kazen.

Komentarjev 4
  • jankop 08:56 06.februar 2015.

    Bilo bi prav jo pusti brez denarja in brez hrane da vsaj nesec dni da vidi kako je bilo njenim delavcem ko niso dobijali plače.

  • smrekca 08:14 06.februar 2015.

    Tud 800 let zapora bi bilo premalo, da pokrije vse njene grehe.

  • jezero 13:07 05.februar 2015.

    Saj ima v bližini ustavne sodnike! Tisti vaserdiht s te postojanke komaj čaka, da se javi. In Jan tudi.