Slovenija
78 ogledov

Nekdanji srbski general prišel iz haaškega zapora

Vladimir Lazarević EPA
Srbski general Vladimir Lazarević, ki je bil obsojen zaradi vojnih zločinov na Kosovu, je bil danes po prestanih dveh tretjinah zaporne kazni izpuščen na prostost. Po prihodu na letališče v Nišu je sicer izjavil, da je bil obsojen po krivici, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Danes 66-letni general se je leta 2005 sam predal Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu.

Vladimir Lazarević | Avtor: EPA EPA

Štiri leta kasneje je bil zaradi vojnih zločinov proti kosovskim Albancem med spopadi v letih 1998 in 1999 obsojen na 15 let zapora.

Po pritožbi so mu kazen znižali na 14 let. Zdaj so mu po prestanih dveh tretjinah kazni, v katero so mu všteli tudi čas, ki ga je preživel v priporu, odobrili predčasno izpustitev na prostost.

Že v Haagu sta ga danes sprejela srbska ministra za pravosodje Nikola Selaković in obrambo Bratislav Gašić ter ga nato pospremila do Niša, kjer sta ga med drugimi pričakala še minister za delo in socialo Aleksandar Vulin ter načelnik generalštaba srbske vojske Ljubiša Diković.

Lazarević: Obsojen sem bil po krivici!

Lazarević je ob prihodu na letališče dejal, da je bil obsojen po krivici in da noben očitan mu zločin ni bil delo ne njega ne katerega od pripadnikov prištinskega korpusa, ki mu je načeloval. Ta korpus je sicer tedaj štel več kot 70.000 vojakov.

Vladimir Lazarević | Avtor: EPA EPA
Obsojen je bil le zato, ker je poveljeval temu korpusu, čeprav ni obstajal noben materialni dokaz, je prepričan srbski general. "Prestal sem tudi to morišče, globoko prepričan v neizmerno vrednoto žrtvovanja za svobodo svoje države v slavo naših prednikov in čast zanamcev," je dejal.

Zbrani ministri so ocenili, da je vrnitev generala Lazarevića v domovino velik dan za Srbijo. "General Lazarević je primer, kako bi vsi nekoč lahko imeli visoko dvignjene glave. Če ne bi bilo takih ljudi, tudi ne bi bilo Srbije, ki jo ljubimo," je dejal minister Vulin.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Ludvik Miholic 19:25 03.december 2015.

    CE JE RES POBIVAL SIFTARJE JE POBIL MALO VIDITE KAJ DELA SIFTARSKA MAFIJA PO EVROPI