Slovenija
63 ogledov

Nekdanji stečajni upravitelj je dosegel nižjo kazen

Brane Gorše Suzana Kos
Koprsko višje sodišče je delno ugodilo suspendiranemu stečajnemu upravitelju Branetu Goršetu. A premoženje bo vseeno izgubil.

Suspendiranemu stečajnemu upravitelju Branetu Goršetu je uspelo delno izpodbiti obsodbo koprskega okrožnega sodišča, ki ga je aprila kaznovalo z 10-letno zaporno kazen zaradi zlorabe položaja, poslovnih goljufij, pranja denarja in ostalih nepravilnosti pri vodenju stečaja podjetja Hidro.

Goršetu v zaporu ne bo treba odslužiti 10, temveč le šest let, na koliko so mu koprski višji sodniki znižali dosojeno kazen. Gorše je namreč sredi julija vložil pritožbo zoper sodbo, s katero menda zahteva, da se aprilska obsodba v celoti razveljavi in izbriše zaporna kazen.

Borili se bodo naprej

Koprsko višje sodišče je namreč delno ugodilo Goršetovi pritožbi. Upoštevali so njegove argumente, da mu tožilstvo ni uspelo dokazati očitanih poslovnih goljufij in prav tako ne nekaterih dejanj zlorabe položaj, zaradi česar je bil kljub temu spomladi obsojen. Po oceni višjih sodnikov denimo tožilstvu ni uspelo dokazati, da naj bi Gorše neupravičeno prejel nagrado za svoje delo oziroma vodenje stečajnega postopka.

"Sodba je bila po pritožbi spremenjena v pomembnem delu, zato sem zadovoljen. V delu, kjer pa s pritožbo nismo uspeli, pa bomo vložili zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče," napoveduje Goršetov zagovornik Mitja Jelenič Novak.

Nezakoniti zaslužek bo treba vrniti

Višji sodniki pa, ne glede na delno oprostitev Goršeta in posledično znižanje kazni, vztrajajo, da mora kljub temu vrniti za dobra dva milijona evrov vrednega premoženja, kolikor si je po njihovi oceni pridobil nezakonito.

Goršetovim bo zdaj država med drugim zasegla tudi obmorsko vilo na idilični lokaciji v Piranskem zalivu na Crvenem vrhu v bližini Savudrije. Sodišče je namreč Goršetu ob izreku obsodbe premoženje začasno zamrznilo. S tem premoženjem bo namreč zdaj lahko odplačali del škode, ki je bila po oceni sodišča zaradi Goršetovega vodenja stečaja, povzročena upnikom podjetja Hidro.

Komentarjev 4
  • primorka 20:43 13.december 2014.

    Resnično pohvale vredno !!! Nam je ukradel denar, sedaj pa tako !!! Čestitke vsem, ki ste pristavili lončke zraven te podgane !!! Vrana vrani ne izkljuje oči.Če pa že, gleda, da je ne poškoduje preveč !!!

  • Papaja Popi 10:30 13.december 2014.

    Lažeš, kradeš, bolhe ješ, v šolo hodiš nič ne veš, ko pa prideš do kosila, tam te čaka policija, policija reče stop, ti pa padeš v zapor. v zaporu so pa kače, ki ...prikaži več te pikajo v hlače.” (Otroška pesmica )

  • Alen Andres 21:18 12.december 2014.

    Kaj pomaga če jih vse zelo hitro spustijo nazaj na prostost...