Slovenija
35 ogledov

Nekdanji župan bo plačal

Anton Obreht mediaspeed
Obreht. S pogodbo je škodoval občini. Vrniti bo moral slabega pol milijona evrov.

"Sodišče je v celoti ugodilo našemu zahtevku in Antonu Obrehtu naložilo, da mora občini Hoče - Slivnica povrniti 488.228 evrov," so nam potrdili na občini.

Zgodba sega v leto 2006, ko je avstrijski konzorcij z občino podpisal pogodbo za logistični center Oreh. Konzorcij je bil dolžan izdelati strateški in vsebinski načrt logističnega centra in je to tudi izvedel, a na občini pravijo, da študija ni bila v skladu z metodološkimi pravili in zato ni izpolnjevala pogodbenih kriterijev, njeno vrednost pa so ocenili na 30.000 evrov.

Občinska obljuba nerealna

Občina, ki jo je takrat vodil Obreht, se je s pogodbo zavezala, da bo v pol leta sprejela državni lokacijski načrt, v nasprotnem primeru so Avstrijci upravičeni do odškodnine v višini 300.000 evrov. Zavezala se je tudi, da bo cena za odkup zemljišč za potrebe centra določena v višini do 15 evrov za kvadratni meter. A priprava načrta je pristojnost vlade, občina pa takrat več kot milijona evrov za načrt ni imela. Konec leta 2007 so med lastniki zemljišč izvedli anketo, ki je pokazala, da je za ceno 15 evrov zemljo pripravljeno prodati le 20 lastnikov, ostali pa vsaj po 50 evrov ali več ali pa zemljišč niso bili pripravljeni prodati. "Občina tako ni odkupila nobenega zemljišča, projekt Oreh pa je v fazi mirovanja, saj zainteresiranih investitorjev za logistični center ni," pravijo na občini.

Ker občina obveznosti iz pogodbe ni izpolnila, je morala aprila 2011 Avstrijcem plačati pol milijona evrov, ta denar pa zdaj zahteva od nekdanjega župana nazaj. Priklicati smo poskušali tudi Obrehta, a se na naše klice ni odzval.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.