Slovenija
55 ogledov

Nekdanji župan tik pred zdajci poravnal dolg

Pavel Rupar Andraž Sodja
Nekdanji tržiški župan in bivši poslanec SDS Pavel Rupar je v torek, ko se je iztekel skrajni rok za plačilo njegovih obveznosti iz pravnomočnih sodb, občini nakazal 20 tisoč evrov. Tako mu sodišče ne bo preklicalo pogojne obsodbe in ga ne bo poslalo v zapor.

Direktor tržiške občinske uprave Drago Zadnikar je za STA povedal, da je Pavel Rupar v torek na račun občine nakazal 20 tisoč evrov. To sicer še ni plačilo celotnega dolga, temveč gre za obrok, ki bi ga po prvotnem dogovoru z občino moral poravnati do 31. decembra lani. Ker ga Rupar tedaj ni plačal, ga je občina pozvala, naj do 31. januarja plača vse dolgove, ali pa bo o tem obvestila sodišče.

Glede na Ruparjevo plačilo Zadnikar računa, da zdaj občini ne bo treba sprožiti nikakršnih postopkov na sodišču, saj je Rupar obljubil tudi, da naj bi preostanek dolga v višini 11 tisoč evrov plačal v prihodnjih nekaj dneh, medtem ko je že po pravnomočnosti sodbe pred dvema letoma poravnal prvih 21 tisoč evrov od skupaj 52 tisoč evrov dolga.

"Dolg je poplačan in poravnan, ko so poravnane glavnica in obresti," je opozoril tržiški župan Borut Sajovic in za STA povedal, da se bodo, ko bodo preverili nakazilo, odločili, kako naprej. Je pa zadovoljen, da je bil vsaj ta del dolga poravnan, saj gre za denar, ki je bil nezakonito odvzet vsem občanom Tržiča.

Rupar zlorabil uradni položaj

Ruparju so leta 2008 dokazali zlorabo uradnega položaja pri vgradnji občinskega marmorja v hišo takratnega občinskega sodelavca Lada Srečnika in pri plačilih takratnemu študentu Ladu Rotu za delo, ki ga ni opravljal. Februarja 2010 je obsodbo na dve leti pogojne zaporne kazni potrdilo tudi višje sodišče v Ljubljani. Konec novembra 2010 je nato kranjsko okrožno sodišče Ruparja obsodilo še na šest mesecev pogojne kazni za zlorabo pravic in položaja zaradi plačila francoskega hotela.

Poleg tega proti Ruparju na kranjskem okrožnem sodišču teče še sojenje za zlorabo položaja in pridobitev protipravne premoženjske koristi, ker naj bi od družbe Aquaplus pri izgradnji čistilne naprave prejel 40 tisoč evrov. Zaradi Ruparjevih težav pri plačilu odvetnika se je začetek sojenja zavlekel. 4. januarja letos je nato vendarle stekel, nadaljeval pa se bo 15. februarja.

Res ostal brez vsega?

Rupar, ki vse obtožbe zanika in trdi, da gre za politične konstrukte, je v začetku januarja na sodišču pojasnil, da ne prejema plače ali nadomestila, da nima več avtomobila in ni solastnik hiše ter se preživlja s priložnostnimi deli. Zato naj bi tudi imel težave pri plačilu 51 tisoč evrov dolga tržiški občini, kjer je še vedno občinski svetnik.

Danes zadeve za STA ni želel komentirati, občinski odvetnik Zorko Benedičič pa je pojasnil, da bi v primeru, če Rupar svojega dolga ne bi plačal, občina morala o tem obvestiti tožilstvo in sodišče. Šele to bi lahko odločilo o preklicu pogojne razsodbe, kar bi pomenilo, da bi Rupar moral za dve leti in pol v zapor.

Komentarjev 1
  • 1111 19:53 01.februar 2012.

    ...poštenost članov in stranke!