Slovenija
32 ogledov

"Nekoč Beograd, danes Bruselj"

Po dolgem času se je v javnosti pojavil tudi Andrej Bajuk. (Foto: Borut Hočevar) Žurnal24 main
"Premier Borut Pahor je vlado primerjal z gasilci. Gasilcem je s tem storil krivico, saj so ti hitri in organizirani, vlada pa ne," je bil oster predsednik Zbora za republiko Gregor Virant.

Predsednik Zbora za republiko Gregor Virant je v uvodnem govoru na nocojšnjem srečanju nanizal kar nekaj pikrih prispodob na račun premierja Boruta Pahorja.

"Premier je doslej izpolnil dve obljubi: obiskuje železnice in očistil je nogometašem kopačke," pravi Virant. In še: "Premier je naročil nekdanjemu predsedniku uprave Nove Ljubljanske banke, naj razmisli, kako bo vrnil milijonsko nagrado. Očitno še zdaj razmišlja."

Prvo leto Pahorjeve vlade je označil z besedami "neznosna lahkotnost besedičenja", razmere v Sloveniji pa je ponazoril z vozom, ki drvi navzdol, vladni možje pa tekajo okrog njega, namesto da bi ga ustavili.

"Upam, da se spomladi v večjem številu vidimo na slovenskih trgih in ulicah," pa je na Zboru za republiko povedal predsednik SDS Janez Janša. Dodal je, da pot do druge republike vodi pred druge slovenske pomladi. Treba po ponoviti nekatera poglavja izpred dvajsetih let.

Pahorjeve izjave, češ da mu v EU ni nihče očital podpore Türkovemu odlikovanju Ertla, pač pa so vsi izražali zadovoljstvo zaradi arbitražnega sporazuma, je Janša označil za pomenljive. Slovenska politika je do Bruslja ubrala takšno politiko kot nekoč do Beograda: navzven se priklanja, da ji doma pustijo proste roke.

Finančnega ministrstva ne vodi minister Franci Križanič, pač pa bo besedah državnih uradnikov nekdanji uslužbenec tajne policije Drago Isajlovič, je nadaljeval Janša. V uradu predsednika pa si na spletnih straneh ne upajo objaviti življenjepisov nekaterih uslužbencev urada zaradi njihovih povezav s službo državne varnosti.

Teolog Ivan Štuhec je povedal, da morajo državljani občutiti državo na lastni koži kot termin in ne kot rubežnika ali pogoltneža. Čas je, da se začnejo civilni procesi za zamenjavo politične garniture vsaj za dva mandata, če želimo utrditi demokracijo, je povedal Štuhec, sicer eden pomembnejših predstavnikov Rimskokatoliške cerkve. Ko smo ga po javni tribuni vprašali, na katere procese je mislil, je odgovoril, da na civilne procese, kot je denimo nasprotovanje predlagani družinski zakonodaji. Polje vrednot pripada civilni družbi, ne politiki, je za Žurnal24 povedal Štuhec.

Predsednik SLS Radovan Žerjav je nasprotoval nedavno izrečenim Golobičevim kritikam, češ da je Janševa vlada pustila za sabo prazne kašče. Kašče se praznijo zdaj, kar je Žerjav podkrepil z naslednjimi številkami: Janševa vlada je v proračunu za 2009 namenila sekretariatu vlade 14,9 milijona evrov, Pahorjeva pa 16 milijonov v proračunu za 2010 in 17,1 milijona evrov v proračunu za 2011.

Janša je še napovedal, da bodo na začetku prihodnjega leta predstavili nov sveženj protikriznih ukrepov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.