Slovenija
659 ogledov

Nelogično tveganje za splav

Razno 06.05.13, ultrazvok, diagnosticna preiskava, nosecnost, nuhalna svetlina, Shutterstock
Amniocenteza. Za nosečnice, starejše od 37 let, brezplačna le metoda, nevarna za plod. Nelogičnost. Za spremembo pravilnika potrebujejo mnenje stroke, ki pa si sprememb želi.

"Naš zdravstveni sistem na neki način nosečnice sili k invazivni in za plod nevarni metodi odkrivanja napak pri plodu," je ogorčena bralka (ime je znano uredništvu). Ob rojstvu otroka bo stara 37 let, zato ji zdravstveno zavarovanje ne krije več neinvazivnih presejalnih preiskav za ugotavljanje kromosomskih napak plodu, kot sta merjenje nuhalne svetline in trojni hormonski test. "Krije pa mi amniocentezo, invazivno metodo, ki pri enem odstotku lahko povzroči splav," je zgrožena.

Za starejše le invazivno

Po pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ), ki določajo, katere storitve so plačane iz sredstev OZZ, si lahko nosečnice, mlajše od 35 let, same plačajo presejalne preiskave, merjenje nuhalne svetline ali trojni hormonski test. Če je test pozitiven in kaže na večje tveganje za Downov sindrom, nosečnici zavarovanje krije amniocentezo in kariotipizacijo. Nosečnicam med 35. in 37. letom zavarovanje krije presejalne preiskave; če je rezultat pozitiven, pa še amniocentezo in kariotipizacijo. Pri nosečnicah, starejših od 37 let, krije le invazivno diagnostično preiskavo (amniocentezo ali biopsijo horionskih resic) s kariotipizacijo.

"Predlog pravil OZZ sprejme Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v soglasju z zdravstvenim ministrom," pravijo na ministrstvu za zdravje (MZ). Na ZZZS pa zatrjujejo, da so njihova pravila zgolj usklajena s pravilnikom MZ. "Za uradno razlago in mnenje glede morebitnih sprememb je pristojen razširjeni strokovni kolegij (RSK) za ginekologijo in porodništvo," so nas na stroko napotili na MZ. Iz njihove pravne službe sicer dodajajo, da se njihov pravilnik in posledično pravila OZZ lahko spremenijo, ko pridobijo strokovno argumentirano mnenje za drugačno ureditev.

Stroka je za spremembo

"Nosečnica, ki je ob predvidenem dnevu poroda stara 37 let, ima zaradi večjega tveganja za Downov sindrom zaradi starosti možnost opraviti invazivno diagnostično preiskavo s kariotipizacijo. Po zdaj veljavnih navodilih ji zato presejalna preiskava ne pripada," pojasnjuje predstojnica kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana Tanja Premru Sršen. Dodaja, da je tveganje za rojstvo ploda z Downovim sindromom pri starosti 37 let večje od enega odstotka, "medtem ko je tveganje za splav po invazivni diagnostični preiskavi približno en odstotek".

Strinja se, da bi že lahko oblikovali predlog za prehod na presejalne preiskave pri vseh nosečnicah ne glede na starost in šele ob povečanem tveganju za Downov sindrom nosečnici ponudili invazivno diagnostično preiskavo. "Vendar sprememba ni možna čez noč. Na podlagi dosedanjega znanja, izkušenj in tehtnega razmisleka je treba pripraviti strokovno utemeljen protokol oziroma model, kar strokovnjaki lahko pripravimo," pravi. Kot še dodaja, je treba dobro razmisliti, kakšen model bi bil najprimernejši tako za nosečnice kot za naš zdravstveni sistem.

Komentarjev 2
  • Pepe007 08:57 07.maj 2013.

    Glavno da je splav v celoti brezplačen... Drugje pa je treba šparati.Po mojem bi pri več zdravstvenih storitev morala biti nekaj participacija pacienta. In pri silno malo storitvah popolno samoplačništvo. Zakaj ni narejeno tako, da zavarovanje plača nek ...prikaži več znesek preiskave, nosečnica pa se sama odloči, za katero preiskavo ga bo porabila? Če je preiskava dražja, doplača sama. Sedaj mislim, da mora plačati sama v celoti preiskavo, ki ni na "uradni" listi.

  • Mateja Kobav 08:47 07.maj 2013.

    Na srečo sem nosečnost preživela v Belgiji, kjer vse morebitne težave ugotavljajo s krvnimi testi, tudi po 37 letu starosti. Vsi testi so plačljivi, a dobršen del stroškov krije zavarovalnica. Je pa ob tem potrebno dodati, da v Belgiji ni ...prikaži več obveznega zavarovanja, pač pa le neobvezno zavarovanje preko zavarovalnice.