Slovenija
37 ogledov

Nemalo podobnosti med Majerjem in Janšo

Sporni zapis Tomaža Majerja omalovažuje del volilcev, Janša pa mu je dal "rezidenčno pravico" v SDS

Borut Hočevar. | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Vse več informacij prihaja, da so klicali ljudi, ki so pridobili državljanstvo v zadnjih 20-letih in jim govorili: če zmaga desnica, vam bodo vzeli državljanstvo."

Navedeni stavek ni del v petek objavljene kolumne Tomaža Majerja. Stavek je izrekel Janez Janša dan prej v Pogledih Slovenije.

Razlika je le v podrobnostih. Janša je govoril na splošno, Majer pa je bil v kolumni, objavljeni na spletni strani SDS, konkretnejši: napisal je, da so klicali njegovega znanca, priseljenca iz Bihača, delavce ljubljanskih mestnih podjetij in druge.

Podobnosti med Janševim nastopom in sporno kolumno je še več. Janša in Majer seštevata "nova državljanstva". Janša je v četrtek ocenil, da jih je "med 200 in 300 tisoč", Majer je v petek objavil, da jih je 280 tisoč.

Janša je govoril o "mobilizaciji" velikega dela volilnega telesa v naseljih, "kjer je veliko naših državljanov, ki so dobili državljanstvo v zadnjih 20-ih letih." Majer je zapisal: "Udeležba v blokovskih naseljih, kjer je največja osredotočenost novih državljanov, je bila neverjetno visoka." Predvsem pa sta oba, Janša in Majer, govorila o pridobivanju volilnih glasov z zastraševanjem.

Obtožbe so hude in treba bi jih bilo bolje utemeljiti, kot jih je Tomaž Majer.

A problem se tu šele začne. V SDS so zapisali, da objavljajo tudi mnenja, ki ne odražajo stališč stranke. V primeru Majerjevega besedila je takšna razlaga običajno sprenevedanje. Janez Janša se namreč zelo očitno strinja z najpomembnejšimi zaključki Majerjeve kolumne. Še več, zanje je vedel že pred njeno objavo. Po naših informacijah ni bil edini iz vrha stranke.

Odgovornosti za objavo Majerjevega besedila se v stranki ne morejo izogniti. To vemo vsi, ki na svojih spletnih straneh omogočamo bralcem, da objavijo svoja mnenja, na primer v spletnih forumih. Neprimerna besedila brišemo, čeprav so neredko povsem naključna in z njimi nimamo prav nič skupnega.

Ali je Majerjeva kolumna naključna, ne vemo. Morda ji bo težko dokazati sovražni govor, jasno pa kaže, da avtor omalovažuje del slovenskega volilnega telesa. Janša je v četrtek dal kolumni nekakšen "rezidenčni status" v SDS. Najmanj, kar lahko rečemo, je, da gre za neverjetno politično napako. Del volilnega telesa, ki ga Majer omalovažuje, je namreč zmožen odločiti volitve - tako trdi Janša. In na naslednjih volitvah Janševim tekmecem ne bo treba narediti nič - ta del volilnega telesa bo kar sam od sebe glasoval proti Janši.

Komentarjev 34
  • zupancic47 17:07 12.december 2012.

    Janša je SDS,je policija, izgleda da tudi sodstvo,je vlada, je pokvarjen,je Majer!

  • zupancic47 17:06 12.december 2012.

    Daj no daj, ne lezi več v rit SDS,saj bo z njihovo vlado kmalu konec.Poišči si novo luknjo!

  • jaki 23:26 19.december 2011.

    tako je babi. Šparovc v roke, pa na tromostovje!