Slovenija
13 ogledov

Nemara pa bo vrnil 35 tisočakov

Še dobro, da od davkarije ne terja vračila plačanih prispevkov

Svašta! Prav neverjetno je, kakšno pojasnilo si je privoščil Virant za svoje prejemke sinoči na Pop tv in Akanalu.

Povzemimo. Virant je sproduciral razlago, da je od nadomestila za ministrsko plačo osebno dobil le 36  in ne 66 tisoč evrov. Toliko namreč znaša neto znesek nadomestila in toliko je dobil na svoj račun. Razlika, torej 30 tisoč evrov, pa se je v obliki plačila davkov in prispevkov vrnila v državne blagajne. To sicer drži, a Virantov umotvor se tu šele začne. Ker je istega leta zaslužil 95 tisoč evrov iz honorarjev, je iz tega naslova plačal 35 tisočakov davkov. Ergo, Virant zdaj razglaša, da je leta 2009 obral davkolačevalce samo za dobrega tisočaka, natančneje za 1.285 evrov.

Če sledimo takšni logiki, se ponuja naslednji zaključek: davkoplačevalci smo lahko veseli, da Virant predlanskim ni bil še bolj priden. Če bi opravil še kakšno delo, na primer za Rdeči križ, bi v javne blagajne vplačal celo več, kot je iz njih dobil. In nemara bi potem zahteval, da mu državni proračun razliko povrne.

Virant se je s takšnim izmotavanjem povsem zaplezal. Če bo v vladi, se mu bo maščevalo. Zlasti pri pogajanjih s sindikati. Recimo, da bi se moral zdaj pogajati s sindikalistom Posedijem o interventnem zakonu oziroma o zamrznitvi plač javnim uslužbencem. Posedi bi najbrž uporabil Virantovo formulo: "Gospod minister, kot ste sami trdili, ni nemoralno, če vzameš vse, kar ti po zakonu pripada!"  In kaj bi mu odgovoril morebitni novi minister za javno upravo?

Ne, Virant ne more postati minister za javno upravo. Pogajanje s sindikati je eno najpomembnejših opravil na tej funkciji, Virant pa bi se moral iz njega izločiti, ker bi imel slabše pogajalsko izhodišče kot kdorkoli drug. Kaj pa naj Virant potem sploh počne v novi vladi? Naj bo okoljski minister?

A to ni edini problem, ki ga je zakuhal s trapastimi izgovori. Ena glavnih funkcij, na katere cilja njegova stranka, je ministrstvo za delo. Prevzel naj bi ga Janez Šušteršič. Med ključnimi nalogami ministra je pogajanje s socialnimi partnerji, med njimi tudi s sindikati. Šušteršič stavi, da bo uspel v takšnih pogajanjih predvsem s poštenim odnosom do partnerjev. In kako bi odgovarjal na očitke, po katerih v njegovi stranki zagovarjajo, da je treba vzeti javni blagajni vse, kar je mogoče? Zelo težko. Virantova stranka bo hendikepirana tudi v tem resorju.

Virant je z osebnim ravnanjem onemogočil učinkovito izvajanje kljčnih točk programa Virantove stranke. Še več, stranka, ki je najbolj računala na kredibilnost, je kredibilnost izgubila. Kaj zdaj? Naj zamenjajo šefa stranke ali naj izstopijo iz volilne tekme? Nemara pa bo Virant vrnil proračunu tistih 35 tisočakov ...

Komentarjev 3
  • xy 18:29 14.november 2011.

    ma kakšna čast, dobil je 66.000 in drobiž vrnil pa bi samo drobiž. Slovence nas ima za Butalce

  • redcock 12:29 14.november 2011.

    Res je falot in prav je tako, da davkoplačevalci ne bomo sprejemali zajebancij, da je vse po zakonu ipd. Tako sposoben, da si ne more najti redne službe, po drugi strani bi pa rad bil minister. Nadomestila so pa res ...prikaži več en velik problem in nepotrebno razmetavanje denarja. Uredijo se naj takole: po novem se naj 6 mesecev in v višini povprečne plače v javni upravi.

  • wester62 21:22 12.november 2011.

    vsaka čast virantu ,da to vrne ker dosedaj to ni naredil še nihče. samo dve stvari bi spremenil, prvo ; malo več bi moral vrniti in drugo; naj ta denar raje da revnim ne pa uradnikom ki bodo to ukradli za sebe. lp