Slovenija
14 ogledov

Nemarneži v Strunjanu

(Foto: bralec Sandi) Žurnal24 main
V Krajinskem parku Strunjan so letos opazili več kršitev. Zavod je še vedno brez čolna, pri spremljanju razmer pomagajo prostovoljci.

"Letos smo opazili več kršitev kot lani. Ljudje v rezervatu polagajo mreže, se zasidrajo, kjer ni dovoljeno, in glisirajo preblizu obale," povzame najpogostejše kršitve v krajinskem parku Strunjan Polona Kotnjek iz društva Morigenos.

Krajinski park Strunjan je edino širše zavarovano območje v Sloveniji, katerega del je tudi morje. Znotraj parka so tri ožja zavarovana območja: naravni rezervat Strunjan, naravni rezervat Strunjan – Stjuža in Naravni spomenik pinijev drevored.

Na območju celotnega parka se ne sme izvajati dejavnosti, ki bi lahko škodljivo vplivale na naravne vrednote ter ekološko, biotsko ali krajinsko vrednost parka. Do večjega števila kršitev prihaja predvsem zaradi povečanega števila plovil iz Slovenije in Italije ter zaradi neosveščenosti ljudi. Ravno zato bodo člani društva kršiteljem delili brošure o zavarovanih delih slovenskega morja in pravilih vedenja v parku, v primeru hujših kršitev in neupoštevanju opozoril pa bodo o tem obveščali pristojne službe. Beležili bodo tudi prisotnost opaženih živalskih vrst in posebnosti na morskem in obalnem območju parka.

Čoln pride konec leta
Javni zavod Krajinski park Strunjan je brez plovila za opravljanje terenskega dela v morskem delu parka, predvidoma naj bi ga kupili konec letošnjega leta. Zato mu pri izvajanju varstvenega režima na morskem delu že nekaj mesecev prostovoljno pomaga društvo za raziskovanje in zaščito morskih sesalcev Morigenos. Danes pa je postalo njihovo sodelovanje tudi uradno – podpisali so namreč pogodbo, na temelju katere bo društvo za krajinski park sistematično spremljalo in beležilo stanja na morju. Rezultati bodo osnova za pripravo ukrepov za izboljšanje ugotovljenih razmer.

Pri skrbi za krajinski park sicer že dve leti prostovoljno pomagajo tudi strunjanski ribiči in Ribiško društvo Solinar Strunjan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.