Slovenija
21 ogledov

Nemci bi evre v nogavice

Kaj pomeni negativna obrestna mera, ki se je danes pojavila v Nemčiji?

Borut Hočevar. | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V Nemčiji se je pojavil fenomen negativne obrestne mere. Preprosto povedano: imetniki denarja posodijo državi sto evrov, vedoč, da bodo čez šest mesecev dobili nazaj samo še 99 evrov.

Zakaj to počnejo? Ker ne zaupajo bankam. Imetniki evrov ne verjamejo, da bodo svoj denar dobili nazaj, če bi ga posodili bankam, zato rajši kupijo državne zakladne menice z negativno obrestno mero. Vlagatelji plačajo Nemčiji, da jim hrani njihov denar.

Če bi šlo za manjše varčevalce, bi najbrž dvignili gotovino in jo hranili v nogavicah. Veliki vlagatelji z milijoni evrov pa tega ne morejo narediti. Zato obrestne mere postanejo negativne.

"Investitorji iščejo najbolj varne naložbe, zato tudi močno rastejo depoziti bank pri Evropski centralni banki. Trg je pokazal, da je Nemčija edini element stabilnosti v evrskem območju," pravi ekonomist in nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik. Podobno je bilo na Japonskem med veliko gospodarsko depresijo.

Kaj to pomeni za Slovenijo? Med drugim tudi to, da bo zelo težko dobiti investitorje, ki bi dokapitalizirali NLB.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.