Slovenija
4038 ogledov

Nemci grozijo, da bodo zaprli Adrio

slovenija 03.02.11., letalo, adria, foto: adria airways
1/4
adria airways Le še v spominu ...
Nemški lastniki Adrie Airways od države pričakujejo pomoč, sicer grozijo, da bodo družbo zaprli in odpustili več sto zaposlenih, poroča Siol.

To je glavni direktor Adrie Airways Holger Kowarsch na sestanku v kabinetu predsednika vlade povedal Marjanu Šarcu in državnemu sekretarju Vojmirju Urlepu, razkrivajo dokumenti, s katerimi razpolagajo v uredništvu Siol.net. Dobil je odgovor, da bo vlada poskrbela za normalne letalske povezave Slovenije s svetom, a da to lahko stori z Adrio Airways ali brez nje, poročajo.

Kowarsch je kabinet predsednika vlade obiskal prejšnji torek, dva dni kasneje pa so ga razrešili kot glavnega direktorja, ostaja pa v upravi družbe.

Kowarsch je želel, da Šarec pritisne na Petrol, pri katerem Adria kupuje gorivo in na državne banke, ki ne želijo več kreditirati Adrie, saj jim SID banka ne odobri jamstva, a sta Šarec in njegov državni sekretar Vojmir Urlep predlog menda ostro zavrnila, saj bi šlo za politični pritisk na poslovno politiko Petrola in SID banke.

Kot so danes za STA pojasnili v Adrii Airways, je do srečanja prišlo na pobudo podjetja, sestanek pa da je bil spoznavne narave. Kowarsch je predsedniku vlade podal informacije o planu poslovanja v prihodnje, pogovor pa je tekel tudi v smeri sodelovanja v času slovenskega predsedovanja EU ter vplivu medijskih izjav in poročanj na poslovanje Adrie.

V podjetju poudarjajo, da aktivno iščejo načine za boljše sodelovanje z državo. "Po našem mnenju mora država sodelovati z zasebnim sektorjem, ne zgolj v letalski industriji, in sooblikovati ustrezno poslovno okolje," so navedli v Adrii.

V Adrii Airways kakršnokoli izsiljevanje zanikajo. "Take navedbe so popolnoma neutemeljene in znova poudarjamo nujnost sodelovanja, tudi v času predsedovanja Svetu EU. Takšni pogovori o sodelovanju potekajo tudi s številnimi ostalimi akterji v regiji," so zagotovili v podjetju.

Da je vodstvo Adrie Airways predsedniku vlade oz. njegovemu kabinetu predstavilo aktualni poslovni položaj podjetja in njihove osnovne usmeritve pri izpolnjevanju vizije in poslanstva družbe, so sicer za Siol povedali tudi v Šarčevem kabinetu.

Pojasnil so, da sta premier in državni sekretar Vojmir Urlep ob tem jasno poudarila pomen rednih in stabilnih letalskih povezav Slovenije s ključnimi mesti Evrope in izrazila pričakovanje, da bo Adria Airways z ustrezno poslovno politiko in razvojnimi načrti to zagotavljala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Tatjana Ha 14:46 29.maj 2019.

    Brez veze ,nič jim dat to je golo izsiljevanje.

  • jakec42 13:56 29.maj 2019.

    Dovolj dolgo smo financirali Adrio,zato smo jo prodali,zdaj bi nas pa še Nemci molzli,kar naj jo zaprejo,brez službe bo ostalo bolj malo ljudi-Šarec ne pusti se izsiljevati!

  • jakec1575 13:17 29.maj 2019.

    Tudi poljski švabi so podkupljivi. Prebral je zgodovino državnih pomoči Adrii in upal na lahek zasluzek. Šarec in Urlep bravo. Adria je lahko samo del velike mreže ali pa je ni. Konec. Veliko večja heba je, da smo prodali letališče. ...prikaži več To pa je prodano okno v svet.