Slovenija
15 ogledov

Nemci močno dvomijo v evro

Denarnica, denar, kovanci, evro Žurnal24 main
Skoraj tri četrtine Nemcev zelo malo zaupajo evru, kažejo zadnji rezultati javnomnenjske raziskave, ki je bila opravljena ravno v času, ko se vlada pripravlja na novi reševalni paket prezadolženi Grčiji.

O skupni evropski valuti tako dvomi 71 odstotkov anketirancev oziroma pet odstotnih točk več kot aprila. Le eden od petih Nemcev je v raziskavi inštituta Allensbach dejal, da valuti zelo zaupa. Dve tretjini anketirancev pa dvomita, da bi reševalni mehanizem evroobmočja lahko stabiliziral evro.

Z reševanjem Grčije niso nezadovoljni samo navadni državljani, ampak tudi sto nemških družinskih podjetij, ki so nemškim poslancem zapisali, da bi reševalni paket lahko postal "dolgoročni Demoklejev meč", ki bo visel nad nemških gospodarstvom; uničil bo Evropsko centralno banko kot največjo "slabo banko" na svetu.

"Vse obljube politikov ob sprejemu enotne valute so bile prelomljene," so zapisali v fundaciji za nemška družinska podjetja. Zavrnili so tudi mit, da bo z enotno valuto največ pridobila Nemčija, saj bo njen izvoz postal bolj konkurenčen. "Izvoz znotraj evroobmočja se je dejansko znižal in nobena država z evrom po sprejetju valute ni dosegla tako nizke rasti kot Nemčija," je zapisala skupina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.