Slovenija
5391 ogledov

Nemci: STA povod za prepir med Janšo in von der Leynovo

ursula von der leyen janez janša
Nemška tiskovna agencija dpa in italijanska agencija Ansa danes poročata, da je ob vrhu EU - Zahodni Balkan odmeval tudi spor med slovensko vlado in Slovensko tiskovno agencijo (STA). Kot piše dpa, je bilo vprašanje STA povod za prepir "na odprtem odru" med premierjem Janezom Janšo in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

"Usoda od slovenske vlade ogrožene nacionalne tiskovne agencije STA je na vrhu EU-Zahodni Balkan v Sloveniji poskrbela za prepir na odprtem odru," je zapisala dpa. Poročanje dpa o tem sta na svojih spletnih staneh povzela nemški časnik Handelsblatt in avstrijski Standard. Slednji je dodal, da je STA danes zatemnila družbena omrežja.

"Janševa vlada je ustavila plačila agenciji, da bi jo prisilila v podpis pogodbe z vladnim uradom za informiranje. Pogodba bi omejila zakonsko zagotovljeno uredniško avtonomijo agencije in vladi omogočila vplivanje nanjo," je opozorila dpa.

Na novinarsko vprašanje, kdaj bo končal blokado STA, je Janša odgovoril, da takoj, ko bo STA podpisala pogodbo, "takrat pa si je predsednica Evropske komisija vzela besedo in opozorila: Že večkrat smo izrazili svoje pomisleke", je zapisala dpa.

Von der Leynova je spomnila tudi na pismo evropske komisarke Vere Jourove, ki je opozorila na zaskrbljenost Evropske komisije in na obveznosti slovenske vlade do STA, kar je pred kratkim potrdilo tudi vrhovno sodišče. Janša pa se je odzval z besedami, da Jourova odločitve slovenskega sodišča ne razume pravilno, je dodala dpa.

Tudi Ansa je poročala, da je Janša na novinarski konferenci po vrhu na Brdu pri Kranju odgovoril, da bo STA prejela javna sredstva isti dan, ko bo direktor podpisal pogodbo, brez katere da plačilo ni mogoče. Spomnila je, da se spor med direktorjem STA Bojanom Veselinovičem in Ukomom vleče že dlje časa, plačilo STA je ustavljeno od začetka leta.

"To plačilo je zamrznjeno zaradi obtožb vlade, da želi direktor STA manipulirati s poslovnim načrtom družbe in na neustrezen način upravljati z javnimi sredstvi. Direktor Veselinovič obtožbe zavrača in govori o napadu na svobodo tiska," je še navedla Ansa.

 
Komentarjev 13
  • bobubob 12:28 07.oktober 2021.

    Če Kadunca ne bo na čelu STA, bo lahko šel pa za komisarja EU. Je kar pravi za tako funkcijo.

  • h4ck3r 08:33 07.oktober 2021.

    Bi bil na strani STA v kolikor bi lahko prebral članke brez da jih moram "ponovno" plačati. Javni servis, ki so ga pa pred kratkim uredili, pa je dobesedno norčevanje iz vseh nas. Je pa smešno, da se upirajo razkritju ...prikaži več finančnega poročila, nekomu ki jih financira.

  • Stane Adamič 05:50 07.oktober 2021.

    Zakaj STA kupuje na tisoče izvodov MLADINE z mojim denarjem?