Svet
225 ogledov

Nemčija, Avstrija, Češka in Slovaška poostrile nadzor na meji

begunci EPA
Po tem, ko je v nededeljo Nemčija poostrila nadzor na meji, so se za to odločile še Avstrija, Češka in Slovaška.

Avstrija bo zaradi navala beguncev, ki v državo prihajajo iz Madžarske, aktivirala tudi vojsko. 2200 vojakov bo pomagalo tako znotraj države kot pri nadzoru meje.

"Avstrija meje ne zapira"

begunci | Avtor: EPA EPA
"Naloga vojske bo v prvi vrsti nudenje humanitarne pomoči znotraj države. Bo pa zagotavljala tudi podporno vlogo v nadzorih na meji, kjer bo to potrebno," je povedal avstrijski kancler Werner Faymann, ki poudarja, da  Avstrija ne zapira mej, saj da tudi Nemčija še naprej spušča v državo begunce. "Ne vemo niti za en primer, da bi Nemčija kogarkoli poslala nazaj," je dejal Faymann.

Nemški policisti sonadzor na meji začeli izvajati v nedeljo, že nekaj minut kasneje pa so na mejnem prehodu Freilassing na poti med Salzburgom in Münchnom ustavili skupino sirskih beguncev. Pot med  Salzburgom in  Münchnom je glavni cestni in želežniški "koridor" na poti med Avstrijo in Nemčijo.

"Nemčija uvedla nadzor, ker se druge države ne držijo pravil"

Nemčija je  nadzor na meji uvedla predvsem zaradi težkih razmer v nekaterih zveznih deželah,  na Bavarskem. Minuli konec tedna je glede na navedbe deželnih oblasti samo v bavarsko prestolnico München prispelo 19 100 beguncev, od tega v nedeljo 7100.

Nemčija je v okviru izrednih ukrepov na meji v nedeljo začasno tudi prekinila železniške povezave z Avstrijo. 

Odločitev Berlina o uvedbi nadzora na meji z Avstrijo je presenetila celo Evropo, tudi Francijo, ki je Nemčijo in tudi ostale članice EU pozvala k spoštovanju schengenskih pravil. "Ta pravila predvidevajo registracijo migrantov v državah na zunanjih mejah EU, v katero so najprej vstopili," je izjavil francoski notranji minister Bernard Cazeneuve. Ker se nekatere države niso držale teh pravil, "se je Nemčija odločila, da začasno znova uvede mejni nadzor", je še dodal Cazeneuve.

Orban pozdravlja nemško odločitev

Odločitev Nemčije o uvedbi nadzora na meji je pozdravil madžarski premier Viktor Orban.  Kot je dejal za nemški časnik Bild, je bil ta ukrep neizogiben za "zaščito nemških in evropskih vrednot". Poudaril pa je, da bi to moral biti le prvi korak, saj je treba čimprej zaščititi tudi grške meje.

Nadzor na mejah z Avstrijo in Madžarsko krepi tudi Slovaška. "V povezavi z izjemno situacijo in begunskim valom je slovaška policija okrepila svojo prisotnost na meji z dodatnimi 220 policisti v primerjavi z običajnim delovanjem," je povedala tiskovna predstavnica notranjega ministrstva Michaela Paulenova. Pojasnila je, da krepijo nadzor tudi na "zeleni meji", torej na kmetijskih in gozdnih območjih.

Češka poslala 200 dodatnih policistov

begunci | Avtor: EPA EPA
Za podoben ukrep se je že v nedeljo odločila tudi Češka, ki je na mejo z Avstrijo poslali 200 dodatnih policistov, na cestnih in železniških mejnih prehodih pa bodo policisti izvajali naključne nadzore.

Češke in Slovaške množice beguncev na poti v Nwemčijo sicer doslej niso prečkale, kar pa bi se zaradi nemškega nadzora meje z Avstrijo zdaj lahko spremenilo.  

Češka in Slovaška sicer nasprotujeta načrtu Evropske komisije o prerazporeditvi beguncev po vseh članicah EU.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • devote 16:47 14.september 2015.

    Ruski pancir pa veselo klati nato in turške frčoplančke v siriji, hehe...https://youtu.be/bpCtVmRTrTM

  • MihaMB 14:52 14.september 2015.

    Ne gre za ksenofobijo. Gre za zavarovanje evropske civilizacije in njenih vrednot...pa se vprašaj, zakaj begunci niti ne poskušajo vstopiti v njim bližje države...zakaj na tako dolgo pot v Evropo...kaj bo Evropa naredila, ko bo število teh beguncev enostavno preveliko, kar se že dogaja?

  • kemix 14:19 14.september 2015.

    v siriji je potrebno zagotoviti red, prav tako v iraku, inn ga tudi dolgoročno zagotavljati. Ker musliči preveč invazirajo evropo.Naj spomnimo, da v islamu ni svobode govora, red in zakone pa sprejema večina. ko bo večina muslimanska, bomo imeli šarijatsko ...prikaži več pravo. in v prihodnosti, bo vojna med musliči in kristjani oz med musliči in vera-free državljani, kar bo prineslo dodatne žrtve. Kdor pa tega ne vidi, je pa slep ali pa podkupljen