Slovenija
22 ogledov

Nemčija bi nam pomagala, ne diktirala

Pahor in Gauck Žurnal24 main
Nemški predsednik Joachim Gauck Sloveniji ponudil pomoč pri gospodarski transformaciji.

Na uradnem obisku v Sloveniji se mudi nemški predsednik. Po srečanju s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem izpostavil  odlične odnose med državama. Pri tem ni izpostavil le gospodarskega sodelovanja, ampak tudi to, da Nemčija in Slovenija delita iste vrednote ter zelo podobno gledata na razmere v svetu, še posebej ko gre za Zahodni Balkan.
Kot je dejal, je danes slišal optimistične ocene glede zmanjšanja zadolženosti in gospodarske rasti v Sloveniji in ocenil, da je to kot pravi "realističen optimizem" - ko z vizijo pozitivnega rezultata ostajamo v stiku s stvarnostjo. Za že izvedene transformacijske korake je Sloveniji čestital, pri njihovem nadaljevanju in pospeševanju pa obljubil pomoč in podporo.

Ena transformacija za drugo 

Kot je sicer opozoril, Nemčija Sloveniji nikakor ne želi diktirati, da mora privatizacijo izvesti čim hitreje. A politični transformaciji mora slediti še gospodarska in pri tem je Nemčija Sloveniji pripravljena skupaj z drugimi državami ponuditi pomoč in izkušnje, je dejal.

Posebej je izpostavil potrebo po socialnem dialogu in širšem družbenem soglasju za spremembe ter spomnil, da so v Nemčiji kulturo konsenza uspeli vzpostaviti, kar je koristilo celotni družbi.

"Slovenija se vrača"

Pahor je po srečanju dejal, da z današnjim dnem "dvostransko strateško zavezništvo" dobiva še dodaten pomen. Gauck se namreč v Sloveniji mudi v času gospodarskega okrevanja naše države, je poudaril Pahor. "Slovenija se vrača," je dejal.

Po besedah Pahorja ima Slovenija z nemškimi investicijami v glavnem zelo dobre izkušnje, saj nemška podjetja v njej vidijo poslovne priložnosti strateške narave.

Komentarjev 3
  • Xerxes 21:49 25.november 2014.

    Dragi gospodarji, dovolite da se priklonim in prosim za drobižek vzemite kar želite.

  • Dioklecian 19:46 25.november 2014.

    "Slovenija se vrača." Lep stavek, pozabil je le še dodati, da se vrača 50 let nazaj.

  • tralala 19:01 25.november 2014.

    Kaj je ta karikatura od slovenskega 'predsednika' tokrat prodal pod mizo?