Slovenija
15 ogledov

Nemčija glede varčevanja slaba učiteljica

Schaube in Merkel Reuters
Medtem ko 25 držav EU, med njimi tudi Slovenija, hiti s sprejetjem varčevalnih ukrepov, pa je glavna pobudnica strogega zategovanja pasu Nemčija pri tem zelo slab zgled.

V zadnjih mesecih iz ust nemške kanclerke Angele Merkel med njenimi srečanji s politiki drugih držav EU drugega kot besedo varčevanje ni bilo mogoče slišati.

A kot kažejo podatki, ki jih je pridobil nemški časnik Spiegel, Nemčijo pri tem čaka še veliko dela. Vlada nemške kanclerke namreč lani ni dosegla niti polovice vseh načrtovanih varčevalnih ukrepov. Samo 42 odstotkov proračunskih rezov, ki jih je določila vladna kolacija, je bilo tako dejansko uresničenih, piše Spiegel.

Po izračunih inštituta za ekonomske raziskave v Kölnu je bilo leta 2011 privarčevanih le 4,7 od načrtovanih 11,2 milijarde evrov. Vlada se bo slabo odrezala tudi letos, ocenjujejo na inštitutu. Od načrtovanih 19,1 milijarde prihrankov jih je bilo implementiranih manj kot polovica.

Nemčija govori eno, dela drugo

Omenjena dejstva na Nemčijo po pisanju časnika mečejo zelo slabo luč, predvsem zato, ker so na dan prišla le nekaj dni potem, ko so voditelji 25 držav članic EU podpisali fiskalni pakt, ki naj bi dolgoročno okrepil proračunsko disciplino in pomagal preprečiti krize v prihodnje.

Temelj fiskalnega pakta z uradnim imenom pogodba o stabilnosti, usklajevanju in upravljanju v gospodarski in denarni uniji je zlato pravilo, ki določa, da morajo biti proračuni uravnoteženi ali v presežku.

Pogodbenice bodo morale zlato pravilo prenesti v nacionalne zakonodaje najpozneje v roku enega leta od uveljavitve pogodbe, pri čemer so zaželene ustavne določbe. Pogodba bo začela veljati, ko jo bo ratificiralo 12 članic območja evra. Cilj je, da začne fiskalni pakt veljati 1. januarja 2013.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.