Slovenija
12 ogledov

Nemčija je motor okrevanja EU

EU po zaslugi Nemčije okreva hitreje kot ZDA. Najslabše kaže Grčiji. (Foto: Reut Žurnal24 main
BDP v območju evra in v celotni EU se je v drugem letošnjem četrtletju glede na prvo trimesečje zvišal za odstotek. EU po zaslugi Nemčije okreva hitreje kot ZDA. Najslabše kaže Grčiji.
Eurostat nima podatkov glede rasti BDP-ja v Sloveniji v drugem četrtletju tega leta. Sicer pa se je slovenski BDP v prvem četrtletju 2010 v primerjavi z zadnjim četrtletjem lanskega leta zmanjšal za 0,5 odstotka, glede na isto obdobje lani pa za 0,8 odstotka.

BDP območja evra in celotne EU se je v prvem četrtletju glede na lansko zadnje četrtletje povečal za 0,2 odstotka, v primerjavi s prvim lanskim četrtletjem pa se je gospodarstvo območja evra okrepilo za 0,6 odstotka, BDP sedemindvajseterice v celoti pa za 0,5 odstotka.

Izjemna rast Nemčije
Evropski statistični urad (Eurostat) je objavil tudi primerjavo z ameriškim gospodarstvom, ki je v drugem četrtletju glede na predhodno trimesečje beležilo 0,6-odstotno rast, potem ko se je v prvem četrtletju glede na zadnje četrtletje lani povečalo za 0,9 odstotka.

Medtem ko se dinamika okrevanja ameriškega gospodarstva upočasnjuje, pa se je okrevanje gospodarstva v EU oziroma območja evra v drugem trimesečju glede na prvo okrepilo. Temu je botrovala predvsem hitra rast nemškega gospodarstva, ki je bila z 2,2 odstotka v drugem trimesečju na četrtletni ravni celo najhitrejša od ponovne združitve obeh Nemčij.

Na letni ravni so po podatkih Eurostata najvišjo rast beležile Slovaška (4,9 odstotka), Nemčija (3,7 odstotka, kar je nekoliko nižje od najnovejših ocen nemških statistikov, ki govorijo o 4,1-odstotni rasti), Švedska (3,6 odstotka) in Estonija (3,5 odstotka).

Najbolje Litva, najslabše Grčija
Med državami, za katere je Eurostat imel podatke, je najvišjo gospodarsko rast na četrtletni ravni zabeležila Litva (2,9 odstotka), sledita pa ji Nemčija (omenjenih 2,2 odstotka) in Estonija (dva odstotka). Obe pribaltski državi okrevata po globokem padcu BDP, medtem ko je Latvija na slabši poti, saj se je njeno gospodarstvo okrepilo le za 0,1 odstotka.

Edino gospodarstvo, ki je tudi v drugem četrtletju vztrajalo v recesiji, je grško (-1,5 odstotka), madžarski BDP je stagniral, zelo počasno rast pa sta poleg Latvije beležili še Španija in Portugalska (0,2 odstotka).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.