Slovenija
17 ogledov

"Nemim številkam dajemo imena"

Prižiganje svečk žrtvam prometnih nesreč Anže Petkovšek
Ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč tudi v Sloveniji potekajo številni dogodki.

Aktivnostim v okviru te mednarodne akcije, ki jo Zavod Varna pot pod letošnjim sloganom Zdaj je čas, da se začnemo učiti iz preteklosti, podpira že šesto leto, pa se je letos pridružilo kar 24 različnih krajev in mest po Sloveniji.

Na številne poškodovane in umrle v prometnih nesrečah ter na vse posameznike, njihove družine in svojce, ki jim je prometna nesreča zaznamovala in spremenila življenje, se bodo tako spomnili tudi v Celju s prižigom svečk na križišču Stanetove-Vrunčeve-Levstikove ceste pri Mladinskem centru Celje.

V akciji letos sodeluje tudi Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Kranj. Kranjčani se bodo tako žrtvam prometnih nesreč posvetili na ploščadi na Glavnem trgu s programom delitve preventivnega materiala z namenom zmanjšati število žrtev v prometu. V pogovoru bodo skušali osvestiti navzoče.

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč bodo danes počastili tudi v Logatcu v parku pred Škrljevo hišo pri litoželeznem vodnjaku. V Pivki pa bodo ta dan počastili s kulturnim programom pred Krpanovim domom in s prižigom simbolne sveče v krožišču v Pivki.

Mestna občina Ptuj pa v ta namen danes organizira prireditev na ploščadi pred mestno hišo. Slavnostni govornik na prireditvi bo ptujski župan Štefan Čelan. Po krajšem kulturnem programu, ki ga bodo izvedli učenci Osnovne šole Mladika, Glasbene šole Karol Pahor Ptuj in Strojne šole Šolskega centra Ptuj, se bodo na prireditvenem prostoru s prižiganjem svečk spomnili žrtev prometnih nesreč in njihovih najbližjih.

V Velenju pa bodo svetovni dan počastili v ponedeljek s priložnostno prireditvijo na Vodnikovi cesti pri Osnovni šoli Gustava Šiliha. Zbrane pa bo pozdravil velenjski župan Bojan Kontič.

Številke še vedno naraščajo

Zavod Varna pot bo decembra na ljubljanskih Žalah odprl prvo in osrednje Obeležje žrtvam prometnih nesreč. Po podatkih zavoda je v Sloveniji od leta 1991 na cestah umrlo okrog 6680 ljudi, poškodovalo pa se je preko 300.000 oseb. Javna agencija RS za varnost prometa pa navaja, da se je lani število prometnih nesreč glede na leto 2010 povečalo za 7,3 odstotka na 22.913. Število prometnih nesreč s smrtnim izidom je lani znašalo 129, kar je za 1,6 odstotka več kot leto prej.

"Žrtev je v resnici veliko več"

"Število umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah je le poskus metodološkega prikaza pokazateljev. Žrtev je v resnici veliko več. Z aktivnostmi kot je Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč smo v Sloveniji in po svetu nemim številkam dali imena in priimke. Dali smo tudi del sebe - v želji in s ciljem uresničitve Vizije nič," so zapisali v zavodu, ki vodi akcijski program Desetletje za večjo prometno varnost do leta 2020.







Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.