Slovenija
24 ogledov

"Nemoralnost je največji problem"

Račečič pravi, da učitelji nimajo tako visokih odgovornosti, da bi imeli višje p Žurnal24 main
Združenja ravnateljev osnovnih šol Slovenije: največji problem je nemoralnost, ki jo podpira vse večji odstotek staršev.

Po protestu, ki ga je Združenje ravnateljev osnovnih šol Slovenije septembra poslalo ministru za šolstvo in šport Igorju Lukšiču, bo danes potekalo tudi srečanje. Pred tem je Oton Račečič, predsednik Združenja ravnateljev povedal, da se od septembrskega srečanja z ministrom ni spremenilo veliko. "Pričakujemo, da bomo na tem srečanju dobili odgovor, kaj se je premaknilo naprej,“ je povedal Račečič, ki položaja ravnateljev v primerjavi z ostalimi kadri ne ocenjuje kot slabega.

"Glede na primerljivost kadra v šolstvu pa so ravnatelji manjših šol podcenjeni in imajo določene obveznosti, ki bi jih moralo ministrstvo urediti in tudi primerno plačati. Vedno menimo, da učitelji, ki odgovarjajo za delo z otroki, nimajo tako visokih odgovornosti, da bi imeli višje plače kot ravnatelji," pravi Račečič, ki dodaja, da je odgovornost ravnateljev v osnovnih šolah precej velika.

Problematični starši
"So stvari, ki nam v zvezi z moralnimi vrednotami niso všeč. Zaznali smo stvari, ki se v zadnjem času dogajajo v šolah. Sodu je izbil dno incident s šolsko prehrano, ko je bila ta na dveh šolah ukinjena, starši pa so iz tega naredili velik 'halo'. Ugotovili smo, da so moralne vrednote pomembnejše kot nekatere pravice, ki jih dajemo otrokom. To je bil za nas signal, da se v družbi nekaj slabega dogaja, če gredo otroci tako daleč, pri tem pa jih starši še podpirajo," pravi Račečič, ki pravi, da danes otroci postavljajo vrednote, ki so nemoralne in upa, da bodo v zvezi s tem naredili nekaj korakov naprej.    

Nemoralnost glavna obremenitev

Račečič odnos staršev do ravnateljev na splošno ocenjuje kot dober. "Moteč pa je tisti odstotek, ki se viša. V začetku je bil to odstotek, na katerega nismo bili pozorni in smo mislili, da gre zgolj za določene starše, ki drugače mislijo. Ta odstotek in zahtevnost pa sta postala takšna, da je očitno, da so ravnatelji napadeni za stvari, ki so v škodo sistemu. Mi otroka kaznujemo, ker pravila krši, starši pa takšnega otroka vzamejo v bran. To za nas ni vzgoja," pravi Račečič, ki dodaja, da je nemoralnost glavna obremenitev šolskega sistema.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.