Slovenija
5 ogledov

Nemška dežela ukinja gumbe "Všeč mi je"

Nemška dežela Schleswig-Holstein. Shutterstock
Informacijski pooblaščenec je v nemški deželi Schleswig-Holstein zagrozil z visokimi globami za spletne strani, ki ne bodo umaknile "Like" (Všeč mi je) gumba Facebooka.

Pooblaščenec Thilo Weichert je včeraj naznanil, da se bo posvetil iskanju strani, ki uporabnikom ponujajo gumb "Všeč mi je", piše nemški Deutsche Welle.

S tem gumbom (ki ga najdete tudi v tem članku, pod fotografijo) lahko uporabniki stran priporočijo svojim prijateljem na spletnem omrežju Facebook.

Weichert trdi, da gumb Facebooku omogoča, da s pregledom vseh všečkanj posameznika ugotovi, kaj je posamezniku všeč oziroma kakšno mnenje ima.

Kazen do 50.000 evrov

Pooblaščenec je zato upravnikom spletnih strani uporabo neuradno že dlje odsvetoval, saj je uporaba tega gumba po njegovem mnenju v nasprotju z nemškimi in tudi evropskimi zakoni o zasebnosti. "Žal se je na neuradno prigovarjanje za umik odločilo le nekaj spletnih strani," pravi Weichert.

Zato je zdaj zagrozil s kaznijo. Če bodo spletne strani še vedno uporabljale gumb "Všeč mi je" ali na Facebooku še naprej vodile svoje strani, ki se jim uporabniki lahko pridružijo, jih od oktobra čaka kazen 50 tisoč evrov.

Napoved pooblaščenca, ki v zvezni deželi deluje neodvisno, je presenetila deželno vlado. Napovedali so obširno razpravo na to temo tudi z drugimi zveznimi deželami, še poroča Deutsche Welle.

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 16:39 20.avgust 2011.

    No končno se je v Eu začel premikat na bolje,saj končno nekateri začenjajo dojemat,da se vsi podatki,ki jih pošlješ ali hraniš na Ksihtknjigi koristijo še za zlorabe,dol s tem FB!