Slovenija
58 ogledov

Nemški Fraport zavlačuje s podpisom pogodbe

slovenija 29.04.2010 kontrolni stolp, letalisce Jozeta Pucnika, Brnik; foto:Sasa Saša Despot
Nemci naj bi za delnico Aerodroma Ljubljana ponudili okoli 65 evrov, zdaj želijo ceno znižati.

Nemški Fraport, upravljalec frankfurtskega letališča, naj bi po nekaterih podatkih, ki so ta teden krožila v javnosti, pogodbo o nakupu Aerodroma Ljubljana podpisal že danes ali jutri. Zdaj se verjetni datum podpisa zamika v naslednji teden. Po naših informacijah Nemci z zaključkom postopka zavlačujejo. Cena, ki so jo pripravljeni plačati za delnico, namreč močno odstopa od ponudb, ki so jih dali ostali ponudniki, pa tudi od podobnih poslov v panogi.

Po nekaterih informacijah naj bi Fraport, ki ima v lasti že dvanajst letališč po vsem svetu, za delnico Aerodroma ponudil okoli 65 evrov (cena na borzi je danes zrasla na 61 evrov). Za letališče bi potemtakem odštel znesek v višini 22-letnih dobičkov pred plačilom obresti in davkov. V panogi se sicer podobni posli sklepajo z 10 do 15 kratnikom dobička.

Nemci si kupujejo čas

Da je cena visoka namigujejo tudi v Slovenskem državnem holdingu (SDH). Včeraj je denimo javnost in špekulante na borzi pred napihovanjem višine kupnine svaril član uprave SDH Matej Runjak"Opozoril bi, da je glede na vrednotenja, na podlagi podobnih transakcij, treba premisliti, ali smo res tako posebni v tem pogledu."

Nemci si zdaj, tako naši viri, kupujejo čas; počakati naj bi celo želeli na rezultate polletne revizije, v ekskluzivnih pogajanjih z lastniki pa si prizadevajo znižati ceno, ki so jo ponudili. 

Komentarjev 2
  • Žurnalček 08:23 30.avgust 2014.

    Enkrat prodano , za vedno izgubljeno. Ko bi ga vsaj Nemci zaprli in preusmerili na Celovec al pa dvignili za 200% letališke takse , kot so to naredili Francozi na Zagrebškem Plesu. To pomeni avtomatično krah ADRIE in preselitev na ...prikaži več Maribor tistega, kar od nje ostane.Cene lahko dvigne tudi država, za to ni treba nobene ekonomske filozofije sam pregnan in pokvarjen moraš biti!Ne vem kdo tu joka in zakaj , kajti Nemci ponujajo še več kot bi morali in prav je, da plačajo stvar po borzni vrednosti !

  • mph 19:59 28.avgust 2014.

    "Če bi Fraport za delnico odštel 65 evrov, bi s prodajo cele družbe iztržili okoli 250 milijonov evrov, polovico bi zaslužila država.". Kaj vsako leto bi dobili toliko priliva? :-)