Slovenija
7 ogledov

Nemški izvoz nepričakovano narasel

Nemški evrokovanec Shutterstock
Nemčija je julija izvozila za 92,9 milijarde evrov blaga, kar je 0,5 odstotka več kot junija.

Povišan izvoz kažejo sezonsko prilagojeni podatki nemškega statističnega urada Destatis. Nemčija je nepričakovano rast izvoza zabeležila kljub krizi evropskih partnerk. Močnejše je bilo predvsem povpraševanje iz tretjih držav.

Obseg nemškega izvoza se je junija skrčil za 1,4 odstotka, tokrat pa se je nepričakovano okrepil. Analitiki so za sedmi letošnji mesec pričakovali 0,5-odstotni padec.

Še hitreje kot izvoz se je julija povečeval obseg nemškega uvoza. Ta se je okrepil za 0,9 odstotka, potem ko je junija upadel za 2,9 odstotka. Analitiki so tudi tu pričakovali nov padec, in sicer za 0,3 odstotka.

Presežek se je znižal

Sezonsko prilagojeni podatki tako kažejo, da se je trgovinski presežek Nemčije julija v primerjavi z junijem nekoliko znižal, in sicer s popravljene junijske vrednosti 16,3 milijarde evrov na 16,1 milijarde evrov.

Poročilo statističnega urada razkriva še, da je Nemčija v prvih sedmih mesecih letošnjega leta okrepila izvoz za 5,4 odstotka. Izvoz v države članice območja evra je sicer v tem obdobju upadel za 0,6 odstotka, a se je izvoz v tretje države – tiste, ki niso članice Evropske unije (EU) – povečal za krepkega 11,8 odstotka. Izvoz v države članice EU, ki hkrati niso članice evropske monetarne unije, se je okrepil za 4,8 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.