Slovenija
23 ogledov

"Nemški model bližje zdajšnji ureditvi"

Protest proti malemu delu. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
ZSSS upokojence poziva, naj na referendumu glasujejo proti malemu delu. ZOPG: Primerjanje malega dela s situacijo v Nemčiji je primerjanje hrušk in jabolk. Zveza sindikatov se je že odzvala.
Če hočemo imeti socialno državo, je treba delovati tako, da bodo davki pobrani.
Mateja Kožuh Novak, predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije, poziva k podpori malega dela.

"Zakon o malem delu, ki je predmet referendumskega odločanja 10. aprila 2011, uvaja novo obliko dela, ki bistveno znižuje pravice in socialni položaj zaposlenih in tistih, ki na zaposlitev še čakajo," so danes ponovno sporočili iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Upokojence, "med njimi tudi naše nekdanje člane sindikata", so zato pozvali, da na referendumu "izrazijo svojo solidarnost do tistih, ki so zdaj zaposleni, in mladih, ki bodo na trg dela še vstopili, in na referendumu glasujejo proti nepravičnemu zakonu o malem delu".

"S tem bodo svojim otrokom in vnukom omogočili dostojne delavske pravice tudi v prihodnosti," dodajajo pri sindikatu.

Zaskrbljeni smo nad lahkotnostjo zavajanja javnosti pri argumentih, ki jih ZSSS uporablja v kampanji proti zakonu o malem delu.
ZOPG

ZOPG: Primerjajo se hruške in jabolka
Na pozive ZSSS pa so se odzvali pri Združenju za odgovorno prihodnost vseh generacij (ZOPG). Kot pravijo, v ZOPG "združujejo osebe najrazličnejših profilov in porekla". Združenje ima sicer pod svojimi projekti navedeno le podporo malemu delu, vodijo pa tudi spletno stran zamalodelo.si.

V svojih "nastopih in propagandi" ZSSS po njihovem mnenju "prepogosto navaja izsledke raziskave o malem delu, kot ga imajo urejenega v Nemčiji, in statistične podatke stanja v Nemčiji". Pravijo, da se strinjajo, da so podatki iz Nemčije "zaskrbljujoči in da nas bi moralo biti strah takega stanja", a dodajajo, da ZSSS "primerja hruške in jabolka".

zopg tabela | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nemški model bližje študentskemu delu
Pravijo, da je glede na tabelo, ki jo objavljamo zgoraj, "nemški ureditvi bistveno bolj podobna trenutna ureditev študentskega dela v Sloveniji, kot bi bila po zakonu o malem delu".

Dodajajo, da noben zakon ne bo nikoli popolnoma zadovoljil potreb vseh. "Menimo, da se vaša svarila bolj dotikajo trenutnega študentskega dela kot predlaganih sprememb v zakonu o malem delu," so še zapisali v odprtem pismu predsedniku ZSSS Dušanu Semoliču.

ZSSS: Združenje je izpostava politične stranke
Na navedbe ZOPG so se že odzvali v ZSSS. Pravijo, da so navedbe zelo podobne tistim, ki jih je svojim članom razpošiljala stranka SD. "S tem je Združenje za odgovorno prihodnost vseh generacij jasno pokazalo, da ni samostojno gibanje, ki zna razmišljati s svojo glavo, ampak izpostava določene politične stranke," so zapisali v ZSSS.

"Združenje primerja malo delo s sedanjim študentskim delom, v ZSSS pa malo delo primerjamo s sedanjo ureditvijo delovnih razmerij, ker brezposelni potrebujejo redno zaposlitev, ne pa negotove oblike dela. In prav ta primerjava kaže, da je malo delo napad na delavske pravice in postopno ukinjanje le teh ter odprava socialne države," dodajajo v ZSSS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.